Прочитај ми чланак

Ердогану прети крај? Постигли су договор

0

Турска опозиција данас се приближила договору у којем би десничарска "Добра странка" могла да се врати у опозициони савез који је напустила пре три дана.

На тај начин отвара пут ка стварању изазова за председника Реџепа Тајипа Ердогана на предстојећим председничким и парламентарним изборима заказаним за мај.


Према најновијем предлогу, градоначелници Анкаре и Истанбула Мансур Јаваш и Екрем Имамоглу постали би извршни потпредседници земље уколико би опозициони блок победио на председничким и парламентарним изборима, преноси Ројтерс.

Добра странка напустила је блок прошле седмице након што је лидерка те партије Мерал Акшенет одбацила избор шефа главне опозиционе партије, Републиканске народне партије, Кемала Киличдароглуа, за председничког кандидата и накнадно предложила да двојица градоначелника буду потпредседници у случају изборне победе.

Она је навела да су истраживања јавног мњења показала да ће победити Ердогана са великом разликом.

Ројтерс наводи да је договор опозиције постигнут два месеца пре избора и месец дана након што су земљотреси разорили југ земље, усмртивши више од 45.000 људи, а упркос широко распрострањеним критикама првобитног одговора владе на катастрофу, анкете су показале да су Ердоган и његова АК партија (АКП) у великој мери задржали своју подршку.

Опозиција на претходним националним изборима није успела да пружи озбиљан изазов Ердогану, чија је АКП дошла на власт 2002. године.