Прочитај ми чланак

Енергетски проблеми ЕУ следеће зиме ће бити много тежи него у наредним месецима

0

Европску унију чекају велики проблеми на зиму 2023. и 2024. године, који би могли да буду много већих размера него они с којима се суочава пред почетак ове зиме, изјавила је генерална директорка за енергетику у Европској комисији Дите Јул Јоргенсен у интервјуу за „Вашингтон пост“.

„То ће бити тешка зима, али мислим да смо учинили све што смо могли да се за њу припремимо. Мислим да ће већи проблем од овог у наредним месецима, наступити на зиму 2023. и 2024. године“, рекла је Јоргенсенова.


Према њеним речима, таква очекивања су заснована на дисбалансу који постоји на глобалном финансијском тржишту, укључујући тржиште гаса.

Док је раније удео руског гаса на европском тржишту процењивана на приближно 40 одсто, у новембру је он свега седам одсто, рекла је Јоргенсенова и додала да се та разлика надокнађује испорукама гаса од САД и других партнера.

Представница Европске комисије је, такође, навела да у Европској унији прогнозирају проблеме с попуњавањем залиха енергената у марту и априлу 2023. године.