Прочитај ми чланак

Џефри Сакс: Америка не може да схвати да је ово упозорење сасвим другог нивоа

0

Идеја да Америка има посебно место у свету је изузетно застарела, рекао је професор Универзитета Колумбија, Џефри Сакс у интервјуу за Јутјуб канал The Duran.

Сукоб у Украјини је био прекретница која је разоткрила пад Сједињених Држава. Али утицајни кругови у земљи одбијају да прихвате чињеницу да се глобална доминација Вашингтона више не може одржати, приметио је експерт.

Џефри Сакс, професор Универзитета Колумбија: Јасно је да је Кина данас суперсила. А цела ова идеја да Сједињене Државе имају посебно место у свету је увек била арогантна и наивна. Али сада је то крајње застарело, Вашингтон то не разуме.

То не разумеју истраживачки центри које финансира војно-индустријски комплекс. Као и универзитети на источној обали Сједињених Држава на којима предајем. Тамо идеја о доминацији америчке моћи наставља да доминира свакодневним дискусијама.

Људи знају да нешто није у реду и то им изазива велику забринутост. Али они кажу да је потребно предузети кораке како би се осигурало да се ова доминација, која се понекад назива доминација пуног спектра, то јест економска, финансијска, технолошка и војна настави.

Доминација не може опстати. Морамо научити да живимо заједно са другима а ово је важна лекција социјализације коју добијају деца од четири и пет година. И влада Сједињених Држава ће то морати да научи али на тежак начин.

То је као да кажете детету: „Играј се пажљиво са Џонијем“, „Немој малтретирати Џонија“, „Иди, помири се са њим“, „Пешчаник није само за тебе“. И заиста смо у овој фази. Некад ме све ово подсети на понашање петогодишње деце, а жена ми каже: „Не вређај петогодишњу децу. Понашају се боље“.

Али сада то изгледа овако а САД то још нису у потпуности схватиле. И у том смислу, сукоб у Украјини је заиста прекретница. Упркос чињеници да су Сједињене Државе више пута поражене у Вијетнаму, претрпеле фијаско у Ираку, Авганистану и направиле потпуни неред у Сирији и Либији. Ништа од овога није успело.

.Али пораз се никада није догодио због неког јаког противника који је рекао не. И Русија тренутно каже не, а остатак света каже: „Одбијте. Не желимо свет у коме су САД хегемон. Желимо мултиполарни свет“ и по мом мишљењу, ово је упозорење сасвим другог нивоа.