Прочитај ми чланак

Догађај на фронту који је шокирао НАТО – Ево зашто Зеленски губи контролу…

0

Елитна бригада Оружаних снага Украјине дала је Зеленском „шамар“ и поткопала његову контролу над војском, пише кинеско издање „Tencent“.

Како напомињу аутори, председник Украјине је у последње време много путовао у западне земље, где је инсистирао на повећању снабдевања оружјем, и редовно подсећао на то, колико се храбро украјински борци боре против руских снага.

Међутим, недавни инцидент у Донбасу није само осрамотио западне елите, већ је и поткопао кредибилитет Зеленског.

Последњих дана маја постало је познато, да су руски војници код Белогоровке (ЛНР) заробили одједном две групе украјинске војске, а једну су у потпуности чинили борци 81. засебне аеромобилне бригаде Оружаних снага Украјине.

Према кинеским стручњацима, ова јединица се сматра елитном јединицом у украјинским трупама, па је предаја ових војника нанела опипљиву штету ауторитету Зеленског.

Елитна украјинска бригада ошамарила је Зеленског дизањем руку и предајом руској војсци.

Аналитичари наглашавају, да су зими борци 81. бригаде обучавани у земљама НАТО-а, а њихов излазак на ратиште примећен је већ у марту. Очигледно, Кијев рачуна на ову војну формацију у очекиваној контраофанзиви. Чињеница да су се добро обучене и опремљене снаге 81. бригаде предале, доводи у сумњу ефикасност команде Зеленског.

„Инцидент је изазвао низ забринутости и питања о вођству председника и лојалности украјинске војске. Зеленски је обећао, да ће решити територијалне спорове војним путем, али је овај инцидент показао његову неспособност да контролише вољу и акције војске“, наводи се у публикацији.

Осим тога, сада се лидерство Зеленског доводи у питање на Западу, сигурни су новинари „Тенцента“. Вероватно ће сада лидер Украјине морати да објасни, зашто се војници обучени у земљама НАТО-а предају, уместо да бране интересе Кијева и Алијансе.