Прочитај ми чланак

„ДОБРОДОШЛИ У ТРАНСПАРЕНТНОСТ И ДЕМОКРАТИЈУ” – САД гасе руску телевизију РТ

0

Директорка руске медијске куће РТ Маргарита Симониан је потврдила како је Вашингтон одлучио прекинути емитовање ове руске телевизије на својој територији.

„Знамо да се то догодило, јер РТ у Сједињеним Државама добио статус “страног агента”, рекла је директорка канала.

„Добродошли у транспарентност и демократију“, додала је.

Раније је потврђено да ће станице WNVT и WNVC из савезне државе Вирџиније обуставити емитовање РТ-а у поноћ између 31. марта (ожујка) и 1. априла (травња). Те станице су задужене да до тог датума угасе канал РТ Америца.

Маргарита Симониан је додала како ће РТ наставити емитовање у Вашингтону путем других платформи.

У новембру (студеном) 2017. године је америчко Министарство правосуђа канал РТ Америца ставило на попис “страних агената”, што се догодило усред хистерије због наводног “уплитања Москве у америчке предсједничке изборе 2016.”.

Ова је одлука Вашингтона је донесена на темељу закона из времена Другог свјетског рата, када се сузбијала нацистичка пропаганда, а сада је циљ сузбити информације које долазе из Русије. Закон захтева да се инострани комуникацијски медији који дјелују на америчкој територији региструју као “страни агенти”, Након Другог светског рата први је пут да се опет примењује овај закон.

У међувремену су амерички законодавци прошлу недељу представили нова правила за сузбијање “руске пропаганде”, а посебно су усмјерени на повећање контроле над медијима и Спутник и РТ.

Гласноговорник руског предсједника Дмитриј Песков је коментарисао најаву гашења телевизије РТ у Сједињеним Државама у ноћи 1. травња. Према речима представника Кремља, руска страна тренутно истражује ситуацију.

Песков је подсјетио да је недавно телефонски разговарао с главном уредницом Маргаритом Симониан и покушао сазнати на темељу чега је телевизијски канал био обавијештен о овој одлуци.

Гласноговорник је истакнуо како је ова ситуација због постојећих уговора врло контрадикторна.

„Адвокати сада разматрају детаље. Како кажу, враг се крије у детаљима. На први поглед изгледа као неутемељена одлука. Чак и статус страног агента сама по себи не може бити темељ за искључење из кабелског пријеноса одређеног медија. Такве волунтаристичке акције су врло алармантне”, истакнуо је Песков.

Према његовим ријечима, све то свједочи о дискрецијској политици Сједињених Држава према медијима и Декларацији о демократији и слободи говора, коју Вашингтон стално наглашава.

„Озбиљно проучавамо ситуацију и сматрамо да је врло опасна”, додао је Песков.