Прочитај ми чланак

Дај шта даш: Украјина од Канаде тражи стара и непоуздана ракетна зрна

0

Канадски званичници потврдили су да су се водили разговори са украјинским врхом поводом овог питања, али и да су их упозорили да старе ракете могу бити непоуздане, што транспорт и употребу чини изузетно опасном

Начелник Главне обавештајне управе (ГУР) Министарства одбране Украјине Кирил Буданов сматра да би Канада требало да пошаље на десетине хиљада старих ракета уместо што их уништава. Овај захтев врха војнообавештајне службе уследио је у периоду у коме се украјинске трупе константно жале на недостатак артиљеријске и друге муниције.

Наиме, канадска војска намерава да уништи око 83.000 „канадских ракетних возила 7“ (ЦРВ7), произведених током седамдесетих година, преноси „Глобал њуз“. У питању су заправо невођена ракетна зрна у калибру 70 мм, која се лансирају из саћастих лансера на хеликоптерима.

Буданов је канадским медијима рекао да би донација тих ракета Кијеву била „вин-вин ситуација“, јер ће с једне стране „помоћи украјинским снагама у сукобу са Русијом“, док ће „сачувати пореске обвезнике у Канади од трошкова њиховог уништавања“.

Према речима начелника ГРУ, ЦРВ7 би могао да се лансира не само са хеликоптера, већ и са копнених платформи. Како се наводи, Буданов сматра да би бар 8.000 зрна требало да буде у „беспрекорном стању“, али да би и ракете које више нису у функцији биле од користи за украјинску војску јер се поједини делови могу користити за производњу дронова.

„Потребно нам је много опреме, наоружања, артиљеријске и муниције генерално“, додаје он.
Канадски званичници потврдили су да су се водили разговори са украјинским врхом поводом овог питања, али и да су их упозорили да старе ракете могу бити непоуздане, што транспорт и употребу чини изузетно опасном.

„Ми нисмо забринути“, изјавио је Буданов и нагласио да се украјинска војска већ навикла на рад са старијом муницијом која је допремљена из иностранства.

Како преноси „Глобал њуз“, канадске власти су већ потписале уговор са приватном фирмом ради уништавања преосталих ракета, који би Отава морала да раскине уколико намерава да испуни захтев Кијева.

Канадски лист је такође цитирао неименованог украјинског пуковника који се  налази на челу тима који треба да преузме ЦРВ7 уколико зрна буду испоручена. Украјински официр је изјавио да им је „очајнички потребна било каква врста муниције коју могу да набаве“.

Као што је већ познато, украјинске снаге се већ неколико месеци суочавају са недостатком муниције и опреме, будући да се испорука средстава из НАТО земаља значајно смањила. Стога и не чуди суманута идеја да се набаве непоуздана ракетна зрна која, због очајног стања и године производње, могу нанети више штете него користи.