Прочитај ми чланак

Чомски: Компромис или смрт, два исхода Новог светског рата

0

Легендарни амерички научник и публициста Ноам Чомски изнео је два начина на која би се сукоб у Украјини могао окончати. Ниједна од њих неће задовољити Кијев.

Упркос својим позним годинама (Чомски је у децембру напунио 93 године), као и његов колега, 99-годишњи Хенри Кисинџер Чомски остаје живо заинтересован за актуелна политичка дешавања.

У случају Украјине, филозоф има и лични мотив: отац Чомског, емигрант у првој генерацији, рођен је у Волинској губернији (данас Житомирска област Украјине).

Мислилац сматра да постојећа ситуација има само два начина да је реши. Или Украјина седа за преговарачки сто и тражи мир, који ће на крају, највероватније, захтевати компромис. Или се ескалација наставља, а онда је у питању не само постојање саме Украјине, већ и безбедност земаља чланица НАТО које јој помажу.

Чомски сматра да само опција преговора може бити адекватна опција за завршетак Специјалне војне операције. Међутим, судећи по агресивној реторици владе Зеленског, Кијев неће предузети такав корак.