Прочитај ми чланак

ЧЕШКИ ПРЕДСЕДНИК ЗЕМАН: Америчке трупе инвазија, руске – легална помоћ

0

Председник Чешке Милош Земан оценио је за чешке медије да су руске трупе у Сирији легитимна помоћ тамошњој влади која их је позвала.

Како је рекао, америчке јединице такав договор немају па су према томе у инвазији.

Фото: public

„Када је реч о Русији, легитимна сиријска влада склопила је са Русијом споразум о одбрамбеној помоћи, тако да због тога руске јединице нису извршиле инвазију. Уколико сиријска влада никакав такав споразум није склопила са америчким јединицима онда је логично да су у инвазији (на Сирију)“, казао је Земан у интервјуу који данас објављује чешки проруски информативни портал Парламентњи листи.

Председник Чешке који је фаворит на предстојећим председничким изборима у јануару за други петогодишњи мандат оштро је у том интервјуу осудио расистичке изјаве против Рома, хомосексуалаца и Јевреја неких представника чешких екстремиста из странке Слобода директна демократија, али је нагласио да због изјава неких не може цела странка да се означи за расистичку.

„Могуће је да су фашистичке изјаве давали поједини посланици странке. Изјава ‘Јевреји у гасне коморе’ заиста јесте изјава која прелази све границе. Знате, ја навијам за Јевреје па сам посебно алергичан али спасио бих све три групе, Јевреје, хомосексуалце и Роме гасних комора“, казао је Земан.

Чешки председник је додао да не би била лоша идеја да се онима који такве расистичке и антисемитске изјаве дају, као секретар СПД и блиски сарадњик њеног лидера Томија Окамуре, Јарослав Стањик, натерају да они удахну мало гаса Циклон Б, довољно мало да их не убије као Јевреје у холокаусту, али да виде шта њихова изјава заиста значи.

Секретар чешке десничарске екстремистичке СПД која је на парламентарним изборима у октобру освојила преко 10 одсто гласова Чеха и четврта је најјача странка у Чешкој изазвао је ових дана скандал када је у ресторану Посланичког дома парламента викао да све Јевреје, Роме и хомосексуалце треба послати у гасне коморе.