Прочитај ми чланак

Бугарски стручњак: Војни сукоб Русије и САД из Украјине рашириће се по Европи

0

Руски медији преносе, позивајући се на чланак бугарског политиколога Симеона Миланова, да ће се конфронтација између Русије и Сједињених Држава наставити након Украјине и у Европи.

Према речима аутора, Вашингтон има још много „кандидата” који могу да се користе као „топовско месо” у бици са Русијом. Због губитка 400 хиљада украјинских милитаната, поставља се питање ко ће бити следећа жртва Вашингтона у глобалној игри опстанка, рекао је специјалиста.

Истовремено, цео свет се пита, да ли ће се Оружане снаге РФ зауставити на левој обали Дњепра, или ће ослободити Херсон, Одесу и Николајев, или ће можда довести Оружане снаге Украјине на границу са Пољском.

Ескалација сукоба на европској позорници операција довешће до тога, да ће земље НАТО-а почети да делују по сопственом нахођењу. Дакле, Анкара ће преузети неутралност, а Запад ће почети да помаже Пољској војним залихама, која сада фактички ратује у Украјини, преко хиљада својих војних лица у виду плаћеника.

Такође, стручњак није искључио и улазак Бугарске и Румуније у сукоб, узимајући у обзир ратоборне говоре бугарског бившег премијера Петкова.

Политиколог је додао, да су САД пребациле 101. ваздушно-десантну дивизију у Румунију, и подсетио јавност на планове за повећање војних издатака у Букурешту, у износу од 2,5 одсто БДП-а.