Прочитај ми чланак

Британски стручњак: Вакцинисани могу да преносе инфекцију коронавирусом

0

Британски водећи епидемиолог Џонатан Ван-Там упозорио је да особе које су примиле вакцину против ковида 19 могу да пренесу инфекцију и требало би да наставе да поштују правила закључавања.

Ван-Там који је и заменик министра здравља Велике Британије нагласио је да научници „још не знају утицај вакцине на преношење (заразе)“, пренео је Би-Би Си.

Он је рекао да вакцина даје „наду“, али да стопа заразе мора брзо да почне да опада. Министар здравља Велике Британије рекао је да је 75 одсто грађана старијих од 80 година примило прву дозу вакцине.

За комплетан процес вакцинације потребне су две дозе вакцина Фајзер-Бионтек и Окфорд-АстраЗенека, а број вакцинисаних до сада показује оне који су примили само прву дозу. Професор Ван-Там је рекао је да „ниједна вакцина никада није била“ 100 одсто ефикасна, тако да нема загарантоване заштите.

Он је навео да су потребне најмање три недеље после вакцинације како би се у потпуности развио имуни одговор код старијих особа.

„Чак и када примите обе дозе вакцине, можда ћете и даље пренети ковид 19 неком другом и ланци преноса ће се наставити“, рекао је Ван-Там. Он је упозорио грађане да се придржавају мера и после вакцинације како не би излагали ризицима друге људе који чекају да приме своју дозу.