Прочитај ми чланак

БРИТАНИЈИ ПРЕКИПЕЛО: Албанцима треба забранити да траже азил

0

БРИТАНСКИ министар за емиграцију Роберт Џенрик рекао је да би Албанцима требало забранити да подносе захтев за азил у Великој Британији, јер долазе из, како је навео, наизглед безбедне земље, преноси Кљан Косова.

Његов коментар уследио је након што је Министарство унутрашњих послова те земље одбило да коментарише извештај у „Сандеј тајмсу“ да министри раде на закону који би могао да спречи азиланте да илегално уђу у Велику Британију.

– Врло је тешко схватити како би Албанац могао успешно затражити азил овде у Британији. Имамо споразум о повратку, који је потписан пре годину дана, а хиљаду Албанаца се већ вратило. Гледамо шта ту можемо да урадимо, пратимо и дипломатске канале – рекао је он.

Џенрик је упозорио да ће илегална миграција вероватно бити проблем у наредних неколико година.

– Не можемо имати милион људи који долазе у земљу за годину дана и нето миграцију од пола милиона, то једноставно није одрживо. Оно што ме брине је то што постоје људи који долазе на универзитет, а потом доведу своје породице у Велику Британију и остану овде на дужи период – нагласио је он.

Џенрик је навео да Албанци чине преко трећине од 33.000 миграната који су малим чамцима преко канала Ламанш у првих девет месеци ове године дошли у Велику Британију и додао да су они приоритет број један.