Прочитај ми чланак

БРИКС наставља са плановима за одбацивање америчког долара

0

Земље БРИКС-а настављају са својим плановима да осигурају да амерички долар пропадне. Како БРИКС расте, а америчка империја опада, значај долара такође опада.

Ако БРИКС буде успешан, то ће обезбедити економски колапс на Западу. Министар спољних послова Венецуеле Иван Гил Пинто предвиђа да ће експанзија БРИКС-а ујединити главне произвођаче и потрошаче енергије, нудећи пут ка смањењу зависности од америчког долара у глобалној трговини.

Како је пренео РТ, у недавном интервјуу за РИА Новости, високи дипломата је истакао укључивање Саудијске Арабије и Ирана у ову групу економских сила у настајању. Осим тога, Венецуела тежи да се придружи БРИКС-у у будућности. Ова експанзија би обухватила преко 80 одсто светских резерви и производње сирове нафте, како је истакао министар Пинто током интервјуа који је објављен у понедељак.

„Укључујући Кину и Индију, БРИКС ће такође бити највећи потрошач енергије. Другим речима, постаће идеална алијанса, идеална комплементарност“, објаснио је он.

САД још увек покушавају да прошире своје царство јер настоје да поставе војну базу на спорној територији како би преузеле залихе нафте.

Владари САД не могу престати да инсистирају на рату

Шест нових чланица приступило је организацији БРИКС. Те нове чланице су Саудијска Арабија, Иран, Етиопија, Египат, Аргентина и Уједињени Арапски Емирати. Они се придружују у настојању да смање деценијама дугу доминацију долара и окончају његову употребу као преферирано плаћање за једину робу која још увек доминира глобалном трговином: нафту.

Антизападна алијанса сада има шест највећих светских произвођача нафте: Саудијску Арабију, Русију, Кину, Бразил, Иран и Уједињене Арапске Емирате.

„Дедоларизација“ светске економије могла би да има опасне последице по Сједињене Државе. Још ништа нисмо видели. Илузија слободе ће трајати само толико дуго, када ће свет сазнати да је поробљен. Боље је да се пробудимо сада, док још имамо шансе.