Прочитај ми чланак

„Блумберг“: Руски приход од нафте све виши, санкције Запада узалудне

0

Зарада Москве од извоза нафте у октобру премашила је приход који је Русија имала пре почетка Специјалне војне операције и увођења санкција

Западне санкције не успевају да умање приходе Москве од извоза нафте, што значи да оне не могу да утичу на један од главних циљева Запада, пише „Блумберг“.

Било да се посматра у доларима или рубљама, нето или бруто, подаци руског Министарства финансија показују да је новац који прелива у државну касу већ месецима све већи.

Бруто приходи од три главна пореска извора петродолара скоро су се удвостручили између априла и октобра, достигавши више од 13 милијарди долара прошлог месеца, показују прорачуни „Блумберга“ засновани на подацима Министарства финансија.

Октобарска зарада премашила је оне из било ког месеца у 2021. години, односно у периоду који је претходио почетку Специјалне војне операције и западним „санкцијама из пакла“.

Скок профита је очигледан чак и када се одбију значајне субвенције за руску нафтну индустрију. У октобру руске рафинерије нису добиле никакве субвенције за домаће снабдевање горивом, што је допринело значајном скоку нето зараде Русије од нафте за месец.

Санкције?

Бројке доводе до питања хоће ли Г7, посебно САД и Европа, морати да предузму агресивније мере ако заиста желе да умање количину петродолара које Москва убира, пита се „Блумберг“.

Њихово кључно средство за сузбијање руских прихода било је ограничење цена које је спречило западне фирме да помогну у транспорту руске нафте ако је коштала више од 60 долара по барелу.
Међутим, анализа коју је објавио институт Кијевске школе економије указује да је скоро сваки поморски терет руске нафте продат по цени вишој од ограничења.

Поврх свега, у октобру је око 30 одсто светских испорука нафте преко мора обављено уз учешће компанија из земаља Г7, Европске уније или других западних земаља.

Приватно, званичници ЕУ признају да ограничење цена не функционише добро, наводи „Блумберг“, и додаје да је министарка финансија САД Џенет Јелен још у септембру признала да овај приступ није ефикасан.

„Флота из сенке“

Амерички медиј наводи да је један од одговора Москве на западне санкције био одустајање од западних компанија за транспорт и услуге и ослањање на огромну „флоту танкера из сенке“, који имају „нејасан статус власништва и осигурања“, те да је следећи корак у америчкој стратегији санкција повећање трошкова за дотичну „флоту из сенке“.

Министарство финансија САД је недавно санкционисало пет танкера због кршења санкција којима се ограничава цена руске нафте, а такође је тражило од компанија за прекоморски транспорт информације у вези са око 100 танкера који су превозили руску нафту.

Европска унија такође покушава да отежа продају танкера који су у власништву Европљана. То би могло да зароби делове грчке флоте, чак и ако је велики број пловила већ „променио страну“.

Међутим, „нејасно је хоће ли ове мере успети да сузбију трговину нафтом“ која се врши преко „флоте из сенке“, напомиње „Блумберг“.