Прочитај ми чланак

Белгијски експерт: Без Запада, Украјина ће трајати само неколико недеља

0

Кијев се у потпуности ослања на подршку Запада – без ње ће украјинска војска моћи да издржи само неколико недеља, наводи „7сур7“ мишљење белгијског политиколога Свена Бископа.

Он упозорава да би, уколико републиканци дођу на власт у САД, цео терет помоћи Украјини могао да падне на Европу, која због ниске стопе производње наоружања још није спремна за ово.

Европска унија наставља да подржава Украјину, али ће се помоћ САД постепено смањивати, цитира 7sur7 речи белгијског политиколога Свена Бископа.

Он је у интервјуу листу ХЛН поделио забринутост да би евентуални долазак републиканаца на власт пребацио сав терет на европске земље, које за то још нису спремне.

Према прорачунима The Financial Times-а, уколико САД потпуно одбију да помогну Украјини, Европа ће морати да дода 40,8 милијарди евра годишње за компензацију, односно 70 евра за сваког становника земље чланице НАТО-а. Бископ је уверен да, ако жели, ЕУ може себи да приушти такве трошкове, али главни проблем је у војној опреми: њена производња је преспора.

Политиколог упозорава да се украјинска војска на фронту готово у потпуности ослања на западно наоружање и опрему. Она неће дуго издржати без њега – “ неколико недеља, ако не и месеци „.

Свен Бископ подсећа и да поред чисто војне помоћи, Кијев добија и финансијску подршку.

Европа има сав интерес да брани Украјину, наставља експерт. „Украјина је постала нека врста граничне државе за Запад. Имамо интерес да буде независна и што јача, јер ако победи, Русија ће вероватно напасти Молдавију и Грузију.

Док Украјина скоро у потпуности троши сопствени буџет на војне потребе, западни новац је неопходан за функционисање друштва. Без њих ће влада престати да ради и неће моћи да исплаћује плате и пензије.

Коначно, Свен Бископ не мисли да су западњаци „уморни од рата“, како неки тврде. „Украјина је у рату, ми нисмо. На нас се не пуца. Рат није питање недеља или месеци, већ година.

Када развијете стратегију, потребно је време да она произведе своје ефекте. Ово није ратни филм у коме унапред знамо колико ће трајати и где на крају, добри момци побеђују. У стварном животу морате бити стрпљиви и упорни“, закључује он.