Прочитај ми чланак

Барометар сиромаштва: 38 одсто Европљана више не једе три пута дневно

0

Скоро сваки трећи Европљанин рекао је да је прескочио оброк иако је био гладан, док њих 21 одсто не једе не би ли прехранили своју децу

Ипсосово истраживање Европски барометар о сиромаштву и несигурности, којим је обухваћено више од 10.000 људи, утврдило је да скоро 40 одсто Европљана не може да приушти три оброка дневно, док готово сваки трећи становник Старог континента описује своју финансијску ситуацију као несигурну, али и тврди да би неочекивани трошак могао драстично да им угрози већ годинама озбиљно начет буџет.

За ову ситуацију анкетирани криве све веће цене и плате које стагнирају, односно не прате „невероватну“ инфлацију. А тешке финансијске прилике приморавају на „компликоване“ изборе – скоро сваки трећи Европљанин рекао је да је прескочио оброк иако је био гладан, а то је посебно изражено у Грчкој и Молдавији.

Озбиљност ситуације се најбоље огледа у одговорима појединих родитеља који ограничавају своју исхрану како би прехранили децу. Њих 21 одсто рекло је да су бар једном били у прилици да не једу довољно да би јели њихови малишани.

Више од половине испитаних, у већини земаља, изјавило је да страхују од повећања трошкова за храну, струју, грејање и разне друге трошкове.

Суочени с растућим трошковима живота Европљани се, поред хране, одричу и грејања, али и лечења.

Истраживање Фондације Џозеф Раунтри у јуну је показало да 5,7 милиона домаћинстава с ниским примањима у Великој Британији нема довољно новца за храну.

Ипсос је навео и да само петнаест одсто испитаних не обраћа пажњу на своје свакодневне трошкове, док подаци „Евростата“ указују да је стопа ризика од сиромаштва за укупно становништво ЕУ у 2021. износила 17 процената.