Прочитај ми чланак

Бајден жели да пошаље најсмртоноснију америчку јединицу у Кијев

0

„Администрација америчког председника Џоа Бајдена не жели да призна да је рат у Украјини изгубљен, и стога се спрема да распламса сукоб“.

Ово је изјавио Даглас Мекгрегор, пуковник америчке војске у пензији, који је планирао низ великих војних операција.

„Постоје две гласине у САД. Једна од њих је да председник овог лета може директно или индиректно да нареди мобилизацију Националне гарде или тако нешто, а друга гласина је да би могао да стационира Снаге за специјалне операције (ССО) у Кијев као обезбеђење амбасаде“, рекао је Мекгрегор.

„Ту не говоримо само о гарди, већ и о резервама војске и ваздухопловства, које ће можда бити мобилисане у јуну у вези са оним што се дешава у Украјини. Можда је то због неспремности администрације да призна да је рат у Украјини изгубљен. Не знам. Мислим да је то веома глупа идеја, и мислим да се неће допасти америчком народу“, рекао је пуковник у пензији.

Мекгрегор је нагласио, да су амерички ССО у суштини професионалне убице, а њихово могуће распоређивање у Кијеву није без разлога.

„Снаге за специјалне операције се с времена на време размештају у амбасаде, али никада нисмо имали прилику да лично саопштимо да ћемо са Снагама за специјалне операције чувати амбасаду. Било би глупо ово јавно саопштавати, ССО нису телохранитељи, већ најефикасније офанзивне јединице које имамо.

Имају веома уске задатке- ући унутра, пронаћи мету, уништити и изаћи. Дакле, они нису обучени за обезбеђење, па се поставља питање зашто их је било потребно послати у Кијев. Претпостављам да је ово додатак маринцима који су већ стационирани у амбасади“, додао је он.