Прочитај ми чланак

Бајден не може да дође у Аустралију због дуга – отказан самит земаља Квад

0

Лидери Аустралије, САД, Индије и Јапана састаће се на самиту Г7 у Јапану овог викенда, након што је Бајден отказао пут у Сиднеј

Самит безбедносног пакта Квад у Сиднеју следеће недеље неће бити одржан без председника САД Џозефа Бајдена, који је одложио свој пут у Аустралију због преговора са Конгресом о лимиту америчког савезног дуга, изјавио је аустралијски премијер Ентони Албанезе.

Након телефонског разговора са Бајденом , Албанезе је саопштио да ће отказати самит Квада заказан за 24. мај.

„Састанак четворке неће бити одржан у Сиднеју следеће недеље. Ми ћемо, међутим, водити разговоре између лидера Квада у Јапану“, рекао је Албанезе на конференцији за новинаре.
Билатерални разговори у Сиднеју са индијским премијером Нарендром Модијем могли би да се наставе следеће недеље, навео је Албанезе али није прецизирао да ли ће и јапански премијер Фумио Кишида ипак посетити Сиднеј.

Он је изјавио да ће се лидери Аустралије, САД, Индије и Јапана састати на самиту Г7 у Јапану овог викенда, након што је Бајден отказао пут у Сиднеј, што је требало да буде друга станица након његове азијске турнеје, преноси Ројтерс.

Бајден ће присуствовати тродневном самиту лидера Г7, који почиње у петак у Хирошими и вратиће се у САД у недељу. Претходно је било предвиђено да посети Папуу-Нову Гвинеју, пре пута у Аустралију, на састанак земаља Квада.

Квад је неформална група која се залаже за отворени Индо-Пацифик. Кина ово савезништво види као покушај супротстављања њеном растућем утицају у региону.

Индија и Аустралија нису део групе Г7 напредних економија, Британије, Канаде, Француске, Немачке, Италије, Јапана и САД, али су позване да присуствују самиту у Јапану.