Прочитај ми чланак

Асад: Запад покренуо трећи светски рат рукама Зеленског (ВИДЕО)

0

Председник Сирије Башар ел Асад изјавио је да је Запад започео трећи светски рат, рукама нациста у Украјини, предвођених Владимиром Зеленским и терориста у Сирији.

„Верујем да је трећи светски рат у току, али другачијег облика. Мислим да су претходни светски ратови били традиционални. Војске неколико држава деловале су против неколико других. Ова тренутна ситуација је настала због модерног наоружања, посебно нуклеарног. Постоји одвраћање од традиционалног ратовања, тако да се ратови крећу ка прокси ратовима“, рекао је Асад у интервјуу за „РИА Новости“.

Он је нагласио да украјински председник тренутно води рат у име Запада са својом војском нациста, а да се иста ствар догађа у Сирији и у другим регионима, где терористи делују у име Запада.

Подршка проширењу руских војних база у Сирији

Сиријски председник назвао је добром идејом проширење руског војног присуства у тој земљи.

„Сматрамо да ако Русија има жељу да прошири базе или повећа њихов број, онда је то техничко или логистичко питање. Ако постоји таква жеља, онда сматрамо да је проширење руског присуства у Сирији добро“, додао је он.

Према речима председника, дан раније су руска и сиријска страна на нивоу министара одбране разговарале о питањима војне сарадње, али тема о базама није посебно покренута.

„Обично не објављујемо каква ће се сарадња одвијати између нас и Русије. Зато што је ово војно питање, које увек има неку врсту тајности. То је природно“, рекао је сиријски лидер.

Он је изразио уверење да војно присуство Русије не треба да буде привремено и да се ограничи само на борбу против тероризма.

„Говоримо о међународној равнотежи, а присуство Русије у Сирији је важно у смислу равнотеже снага у свету као земљи која се налази на Медитерану“, нагласио је он.

У августу 2015. Москва и Дамаск потписали су споразум о неодређеном размештању ваздушне групе Оружаних снага Русије у Сирији. Распоређен је на аеродрому Хмејмим (провинција Латакија), који се, заједно са својом инфраструктуром и потребном територијом, по договору страна, Русија бесплатно користи.

Поред тога, 2017. Москва и Дамаск су се договорили да у Тартусу на 49 година распореде логистички центар руске морнарице. Предвиђено је да у луци истовремено може бити 11 руских ратних бродова, укључујући и нуклеарне.

Уговор се може аутоматски продужити на период од 25 година.