Прочитај ми чланак

Америка изгубила Артик од Русије

0

82114_arktik-rusija-plutajuca-stanica01-ap-ho_f

Борбу око арктичке територије са њеним природним ресурсима и новим трговачким путевима већ упоређују са Хладним ратом. При томе, амерички чиновници и аналитичари наводе да у тој трци САД заостају за другим земљама, пре свих за Русијом.

Лист наводи да обалска стража Аљаске нема довољно бродова да истовремено активно прати поморски саобраћај преко Беринговог мореуза и да контролише риболов у региону. Обалска флота, укључујући два ледоломца, застарева. Комуникација на горњим ширинама је неразвијена, нема дубоководних лука. За све то су потребне инвестиције, које су годинама недостајале због политичких спорова, буџетских ограничења и бирократије.

„Ово није први пут да вичемо да земља нема могућности за подршку значајнијем присуству на Арктику“, наводи командант Обалске страже адмирал Пол Заканфт.

Русија већ гради 10 станица за потрагу и спасавање у Арктичком региону и повећава војно присуство, обнављајући совјетске базе. Амерички војни званичници са зебњом гледају на то. Америчка војска размишља о смањењу две бригаде на Арктику, док је ратна морнарица САД признала да има слабо искуство у операцијама на Арктику. Осим тога, Русија је поднела захтев за проширење граница арктичког појаса у складу са конвенцијом УН о поморском праву, у исто време док САД ту конвенцију чак нису ни ратификовале.

„САД чак нису ни ушле у ту игру“, сматра адмирал у оставци Роберт Пап који је раније командовао Обалском стражом САД, а сада је специјални представник Стејт департмента за питања сарадње на Арктику.

„Желео бих да и САД ураде нешто од онога што ради Русија — нове базе, телекомуникације, истражно-спасилачке могућности“, нагласио је Пап. Он наводи да је током хладног рата, када је СССР послао сателит у космос, САД нису седеле скрштених руку, говорећи: „Браво, мајко Русијо“.

Питање о будућности Арктика нашло се у центру новог геополитичког сукоба и поделило САД и њихове савезнике на једну страну и Русије на другу. Интересантно је да је извештај америчког Центра за стратешка и међународна истраживања, који је посвећен акцијама Русије на Арктику, добио назив „Нова ледена завеса“.

 

Извор: rs.sputniknews.com