Прочитај ми чланак

Амерички стручњак тврди да ће Пекинг „довести рат на Запад“ до 2024-те

0

Познати критичар Кине, Кајл Бас, изјавио је за „ЦНБЦ“ да верује да је кинески председник Си Ђинпинг одлучан да „донесе рат на Запад“, с инвазијом Тајвана вероватно пре краја 2024. године.

„Ако слушате шта кинески председник Си Ђинпинг каже, верујем да ће на крају повратити Тајван силом до краја наредне године“, рекао је Бас за емисију „Street Signs“.

Бас, који је оснивач и главни инвестициони директор компаније „Hayman Capital Management“, рекао је да Си, слично као и руски председник Владимир Путин, није забринут за економске последице таквог напада, наводи „CNBC“.

„Ми на Волстриту волимо да мислимо да Си то никада не би урадио, јер то нема економског смисла. Морамо да престанемо да размишљамо на тај начин, и да буквално почнемо да слушамо шта човек говори“, рекао је он.

Кинески председник је, приликом потврђивања свог трећег мандата у марту, навео потребу, да се „промовише миран развој односа преко мореуза“ са Тајваном, али је нагласио да би његова земља требало да се супротстави „спољним силама“ и покретима за независност.

Спор око Тајвана је глобално жариште, а већина на Западу га сматра самосталном државом. Пекинг је, у међувремену, позвао на „поновно уједињење“ са Тајваном, прошле године описујући свој статус у „белој књизи“ као „непроменљивог“ дела Кине.

Кинеско министарство спољних послова је такође у априлу саопштило, да је Тајван питање кинеског „суверенитета и безбедности“, и упозорило на страно мешање.