Прочитај ми чланак

Амерички сенатор за CNN: Центар свих ратова са Русијом биће на овом месту …

0

Глобално загревање не само да отвара нове руте на Арктику, већ и претвара регион у потенцијални центар сукоба, укључујући и Русију, рекао је амерички сенатор Ангус Кинг у интервјуу за CNN.

„Ако погледате Средоземно море, ратови се воде више од хиљаду година да би се утврдио однос између земаља које се налазе око Средоземног мора. Питање је да ли можемо да отворимо Арктик и избегнемо сукоб“, нагласио је он.

Сенатор из Мејна је приметио да су климатске промене довеле до врења око Арктика због интересовања светских сила за неискоришћене резерве енергије и минерала, као и за руте поморског транспорта.

„Према неким проценама, 75 одсто арктичког леда је нестало у последњих четврт века. Штавише, неки научници верују да у наредних 12 година можемо имати такве летње периоде када Северни пол неће бити прекривен ледом“.

„Сав овај додатни простор значи појаву нових транспортних праваца и скраћено време транспорта. Можда ћемо видети неке транспортне руте скраћене за 15 дана. Ово је огромна економска предност. Међутим, не заборавите да Русија поседује више од половине арктичке обале“.

Ангус Кинг је сугерисао да је сукоб између Русије и Сједињених Држава могућ на Арктику. Он је указао на критични значај региона за америчку спољну политику и националну безбедност.

Како је нагласио председник Владимир Путин, Русија види Арктик не као поље геополитичких интрига, већ као прилику за стабилну сарадњу.

Истовремено, руско Министарство спољних послова је истакло да је тешко замислити арктички или пан-арктички формат сарадње без учешћа Русије као највеће државе у овом региону, док Москва остаје отворена за сарадњу, укључујући и неарктичке државе, подсетило је министарство.