• Почетна
  • СВЕТ
  • БЕЖЕ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА: Више од 3.000 џихадиста побегло из Сирије
Прочитај ми чланак

БЕЖЕ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА: Више од 3.000 џихадиста побегло из Сирије

0

sirija-zatvor-pobunjenici-600x339

ДАМАСК – Најмање 3 хиљаде милитаната из терористичких организација Исламска држава, Ал Нусре и Џаиш ел-Јармука побегло је у Јордан у страху од најављене сиријске офанзиве и ваздушних удара руских авиона.

Према речима извора, војска је у недељу извела ударе на позиције милитаната ИД и Џебхат ан-Нусра у предграђу Дамаска, у провинцијама Дејр-ез-Зор и Хомс, укључујуц́и и рејон града Палмире. У Дејр-ез-Зор војска је извела нападе на територије под контролом Исламске државе.

Током борбе ликвидирано је око 160 милитаната. За време борби терористи су дигли у ваздух три оклопна возила, а има рањених и међу сиријским војницима.

Сиријски војници су „тукли“ и положаје џихадиста у Хомсу, Карјатеину и Палмире. Према подацима војног извора, између сиријских терориста и странаца почеле су озбиљне несугласице око руковођења. Сиријци траже од плац́еника да напусте насеље Хуле, Растан и Талбиси, плашец́и се нових ваздушних напада снага Русије и велике офанзиве сиријске војске.

У предграђу Дамаска сиријски авиони су напали позиције терориста у Думи и Дарају, а у Харасту је уништен штаб милитаната. Војска покушава да истисне терористе из града, одакле милитанти стално гранатирају централне и историјске делове престионице. На северу Сирије, у близини Алепа, заустављена је офанзива милитаната. Том приликом убијено је 15 милитаната.

Сиријске снаге хеликоптерима су бацале летке на југу провинције Хама позивајући терористе да се предају и упозоравајући цивиле да ће ускоро почети велика војна операција.

Извор: Спутњик