Прочитај ми чланак

Теорије завере: Ко је срушио „Близнакиње”?

0

Предњаче тврдње оних који не верују да је било авионског налета већ да је реч о контролисаној експлозији.
Ни 11 година после терористичког напада организације Ал Каида на Светски трговински центар, што је званична верзија овог догађаја, не престају да ничу нове теорије завере и мишљења која оспоравају наводе америчких власти о томе како се догодила трагедија у којој је страдало 3.000 људи. Снимљени су филмови, исписана је гомила књига и покренути сајтови који износе своје верзије догађаја.

Међу најгласнијим конспиративним теоријама јесте она према којој је рушење кула „близнакиња” било контролисано. На то, према заговорницима ове идеје, указује испадање комада материјала кроз прозоре, што би требало да говори да је експлозија подметнута. У оповргавању ове тезе се наводи да су кроз прозор излетали канцеларијска опрема и бетонски прах пошто су спратови услед рушења падали један на други. Они који се баве експлозијама, кажу ипак да се оне обично постављају на ниже спратове грађевине, што овде није био случај.

Још једна од верзија које тврде да није реч о авионском нападу, почива на тези да авиони за комерцијалне летове, пошто се праве од лаких алуминијумских материјала, нису могли да нанесу толика оштећења челичној конструкцији Светског трговинског центра, већ да су за то биле потребне ракете или експлозив. Међутим, заговорници ове тезе пренебрегавају чињеницу да су у рушевинама пронађени и на основу ДНК анализе идентификовани остаци путника са лета 77 „Америкен ерлајнза”.

Када тврде да је напад планиран „изнутра”, присталице те идеје подсећају да је заказала Команда за одбрану ваздушног простора, која је спремна да пошаље борбене авионе којих током напада није било.

Према још једној од завереничких теорија, Британци и Американци су знали за напад, али су дозволили да се одигра како би оправдали рат који ће касније повести у Авганистану и Ираку. То је мишљење лансирао бивши немачки државни секретар за одбрану Андреас фон Булов, а међу онима који су га заговарали било је ветерана ЦИА, ратних ветерана, али и људи из академских кругова.

Тврдило се и да су израелске обавештајне службе знале да се спрема напад, јер наводно тог дана четири хиљаде Јевреја у Њујорку није дошло на посао. Међу настрадалима је ипак било и припадника тог народа.

 

Шта је оштетило зграду Пентагона
Када је реч о атаку на Пентагон, издваја се теорија према којој није било авионског напада већ је реч о ракети испаљеној из делова америчког државног апарата. Они који у то верују, тврде да су рупе у зидовима Пентагона биле сувише мале да би потицале од удара „боинга 757”. Стручњаци подсећају да оштећења на згради нису велика због тога што је једно крило летелице ударило у земљу, а друго није погодило носеће стубове.

 

(Политика)