• Почетна
  • СВЕТ
  • ПО УГЛЕДУ НА ВУЧИЋА: Порошенко позвао Тонија Блера како би помогао у реформама
Прочитај ми чланак

ПО УГЛЕДУ НА ВУЧИЋА: Порошенко позвао Тонија Блера како би помогао у реформама

0

Toni BLer

Председник Украјине Петро Порошенко позвао је бившег британског премијера Тонија Блера да „подели своје искуство у јавној администрацији“ и укључи се у тим европских јавних личности које саветују владу у Кијеву о реформама.

Након састанка са Порошенком у Кијеву, Блер је оценио да се Украјина суочава са „великим изазовима“ због „руске агресије“ и „корупције“.

Блер који је био премијер Велике Британије од 1997. до 2007. године, позвао је украјинске лидере да не следе сопствене интересе „већ вредности као што су слобода, демократија и жеља да се служи народу“, пренела је Раша тудеј.

Међународни одбор саветника Украјине почео је да ради прошлог месеца. У њему су бивши председник Грузије Михаил Сакашвили, наименован за гувернера региона Одесе на југу Украјине. У Грузији, Сакашвилија траже због кривичних дела везаних за проневере док је био шеф државе.

Други чланови Одбора су бивши шведски министар спољних послова Карл Билт, словачки реформатор Микулаш Дзуринда и економиста Андерс Аслунд.

Блер није прокоментарисао да ли ће прихватити Порошенкову понуду.

РТ наводи да је Блерову деценију на челу британске владе углавном обележио напор да са тадашњим председником САД Џорџом Бушом изврши инвазију на Ирак 2003. године.

Оправдање за инвазију било је да ирачка влада поседује оружје за масовно уништавање, што се показало као лаж.

Откако је поднео оставку 2007. године, Билт је изградио уносну међународну пословну империју, саветујући бројне владе и корпорације широм света и држећи предавања, за шта наводно прима хонорар од 6.000 фунти по једном минуту.

(Танјуг)