• Почетна
  • СВЕТ
  • Крваве демонстрације у Тунису: Сукоби са полицијом прерасли у масовну тучу (Видео)
Прочитај ми чланак

Крваве демонстрације у Тунису: Сукоби са полицијом прерасли у масовну тучу (Видео)

0

На тунишком острву Ђерба, озљеђено око 50 полицајаца и још толико демонстраната.
На десетине демонстраната повређени су на тунишком острву Ђерба приликом сукоба с полицијом након што су власти отпоново отвориле контроверзно одлагалиште отпада.

Демонстранти су изашли на улице у суботу, 6. октобра, како би блокирали прилаз локацији, но након што су преговори с властима пропали, сукоби су се наставили и следећи дан. Наиме, упркос обећањима да неће опет отварати одлагалиште отпада на овом познатом туристичком одмаралишту и упркос вољи локалног становништва, власти су донеле одлуку о поновном отварању депонија.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Туниса, Халед Тарух, изјавио је за државну телевизију Ватаниа ТВ како су демонстранти повредили 49 полицајаца бацајући камење и молотовљеве коктеле, но протестанти тврде како су полицајци испровоцирали насиље.

оружје и сузавце како би растерала демонстранте. Такође, остали демонстранти су путем социјалних мрежа потврдили да је активиста Мохамед Али Борхи погођен метком, преноси либански лист Ал-Акхбар.

До недељних вечерњих сати ситуација се смирила, а снаге безбедности распоређене су по острву. У овом тренутку нема забележених смртних случајева, извештава ЦНН.

Подсетимо, од кад је прошле године револуцијом збачен председник Бен Али, власт су преузели Исламисти. Но, нова власт није донела жељени прогрес.

Напротив, овај протест је само један у низу усред општег незадовољства становништва због лоших животних услова, растуће незапослености, недостатка воде и струје, па чак и страха од губитака неких тековина као што су закони о равноправности полова.

 

(адванце.хр)