Прочитај ми чланак

И Шпанци карикатуром исмејавају Мухамеда

0

Шпански политички сатирични магазин „Хуевес“ је на насловној страни најновијег броја објавио карикатуру пророка Мухамеда, иако је недавно карикатура Алаховог посланика Мухамеда објављена у француском сатиричном магазину „Шарли ебдо“, уз амерички филм „Невиност мулимана“ изазвала гневне протесте муслимана широм света који су то оценили као вређање ислама.

На насловној страни најновијег броја часописа „Хуевес“ који је од јуче у продаји, приказано је неколико муслимана које је постројила полиција уз наслов „Али, да ли ико зна како Мухамед изгледа?“, пренео је Ројтерс.

Муслимани сматрају да је богохуљење било какво приказивање пророка, али је то питање, такође, покренуло на Западу дебате о цензури и слободи говора.

Магазин је одбио да одговори британској новинској агенцији на питање шта су били мотиви објављивања карикатуре.

Уредница „Хафингтон поста“ Мајте Килес изјавила је, међутим, да је таква одлука донета да би се заузео шаљив став о том спорном питању.

„Ако не можете да насликате Мохамеда, како знате да је он приказан на карикатурама?“, запитала се она.

Шпанска амбасада је јуче упутила поруку својим држављанима у Египту затраживши од њих да буду опрезни у случају избијања реакције на карикатуру их „Хуевеса“, али није саопштила да ли ће појачати безбедност у дургим арапским земљама.

„Још разматрамо које ћемо кораке предузети“, изјавио је неименовани извор из шпанског Министарства иностраних послова.

 

(Танјуг)