• Почетна
  • СВЕТ
  • Амерички филм који исмева Мухамеда изазвао протесте у Гази, Мароку, Тунису и Судану
Прочитај ми чланак

Амерички филм који исмева Мухамеда изазвао протесте у Гази, Мароку, Тунису и Судану

0

Групе Палестинаца данас су у Гази палиле америчке заставе и скандирале „Смрт Америци“, у знак протеста због америчког филма у коме се исмева пророк Мухамед.
Иза протеста у Гази, како наводи агенција АП, стоје присталице Комитета народног отпора, верског покрета који је у савезништву са Хамасом.

Поједини учесници протеста носили су мачеве, секире и црне заставе, а неки су секли ножевима постере Мориса Садека, хришћанина рођеног у Египту који је промовисао филм.

Демонстранти су викали „Срам било свакога ко вређа пророка“. Филм је осудио и Хамас који управља Газом, као покрет који је на палестинским изборима надјачао струју умереног Фатаха.

Хамасов министар за верска питања, Исмаил Радван, оценио је да филм вређа милионе муслимана у целом свету.

Истовремено, неколико стотина муслимана демонстрирало је испред конзулата САД у Казабланки, такође због филма који, наводно, вређа ислам.

Између 300 и 400 младих активиста окупило се у близини америчког конзулата, који је под снажним обезбеђењем полиције. Неки од демонстраната узвикивали су антиамеричке слогане и викали „Доле Обама!“, али није било насиља.

Демонстрације су одржане и испред америчких амбасада у Судану и Тунису. Туниска полиција је испалила сузавац и гумене метке у ваздух како би растерала групу демонстраната салафиста који су се вечерас окупили испред америчке амбасаде како би протестовали због америчког филма кога сматрају увредљивим по ислам.

Око 300 демонстраната гађали су полицију каменицама, палили америчке заставе, узвикујући слогане против америчког председника Барака Обаме, а полиција је интервенисала када су покушали да пробију капију амбасаде, пренеле су агенције.

За сада нема извештаја о повређенима.

 

(Блиц)