• Почетна
  • СВЕТ
  • АЕРОДРОМ ШАИРАТ: Још једна руска авио-база у Сирији?
Прочитај ми чланак

АЕРОДРОМ ШАИРАТ: Још једна руска авио-база у Сирији?

0

ruski avioni 7


Велики број сиријских извора јавља о могућем појачању руских ваздухопловних капацитета у Сирији, у светлу све веће конфронтације са Турском, а после обарања руског авиона Су-24М.

Подсетник

Русија је 30.09. 2015 г., на молбу председника Сирије Башара ал-Асада, започела операцију ваздушне подршке регуларним сиријским трупама у борби против радикалних терористичких група Исламске државе и Џабахат ал-Нусре. У саставу руске авио-групе (која се може класификовати као ојачани мешовити авио-пук) налази се око 70 авиона Су-24М, Су-27СМ3, Су-30СМ, Су-25 и Су-34 као и хеликоптери Ми-24П.

Према тим изворима у ГШ РФ се разматра упућивање још једне ловачко-бомбардерске групе у Сирију, која би била стационирана на аеродрому “Шаират”, удаљен 25 км југо-источно од града Хомс.

Међутим, тренутни проблем представља релативно мала удаљеност ове базе од зоне активних борбених дејстава са терористичком групом Исламска држава, јер се база налази у домету артиљеријско-ракетних система које ове терористичке јединице имају у свом поседу.

Тако да би ова база била употребљива тек после успешног завршетка операције Сиријске арапске армије (САА) око градова Каратин и Палмира, као и најаве почетка мирног процеса предаје умерених побуњеничких елемената око града Хомс.

Уколико дође до оваквог развоја догађаја, руске ВКС би у Сирију вероватно пребациле још један ударни мешовити авио-пук, тако да би укупан број руских борбених авиона могао да досегне бројку од 100 и више апарата.

Такође, овакав потез би узроковао и повећање копненог војног контигента који би морао да обезбеди шири реон око авио-базе “Шаират”, тако да би за такву операцију било потребно више хиљада војника, под пуном ратном опремом (спомиње се бројка од око 8,000 војника).

Руска средства информисања за сада нису потврдила овакве натписе у сиријској штампи.

Извор: БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ