• Почетна
  • СРБИЈА
  • Добро јутро, Београде 26.09.2012. Велико интересовање грађана за Легат Милорада Павића
Прочитај ми чланак

Добро јутро, Београде 26.09.2012. Велико интересовање грађана за Легат Милорада Павића

0

Београђани и посетиоци нашег града и данас су имали прилику да у оквиру „Дана европске баштине” погледају Легат Милорада Павића, који је познати писац оставио граду Београду. Интересовање грађана за обилазак простора у ком је писац стварао је велико, у шта се уверио и заменик градског секретара за културу Александар Пековић.

 – Легат Милорада Павића од ове године је отворен за посете наших суграђана и гостију Београда током „Дана европске баштине”. Упечатљиве детаље из живота писца посетиоцима открива његова супруга Јасмина Михајловић, а о сарадњи са оцем на илустровању књига говори његов син Иван Павић. Град Београд се на најбољи могући начин одужио Милораду Павићу, а сада по први пут можемо да завиримо у део његове интиме. Ово је лепа и дирљива слика за све који желе да се ближе упознају са условима у којима је наш познати писац радио, а будући да се легат налази у стану, обилазак морамо да организујемо у мањим групама – рекао је Александар Пековић.

 Татјана из Београда велики је поштовалац Павићевог приповедачког опуса, па није пропустила прилику да обиђе стан у ком је живео до смрти.

 – Веома сам дирнута непосредним увидом у животни простор писца чије сам романе читала више пута, али и сликовитим и искреним вођењем кроз стан његове супруге Јасмине. Мислим да је ово изванредан потез организатора, јер се на овај начин код поштовалаца добија целовита слика о уметнику и његовом времену – рекла је Татјана.

 Милорад Павић је Београду завештао све своје рукописе, књиге, архиву, библиотеку од више хиљада наслова, писаћи сто из 18. века, као и две уљане слике из истог периода, описане у његовом роману „Предео сликан чајем”. Посетиоци могу да виде простор у којем је Павић писао, више од 300 преведених књига на 36 језика, рукопис „Хазарског речника”, лична писма и посвете великих светских писаца од Умберта Ека до Роберта Кувера.

 Грађани ће моћи да посете легат и 27. септембра од 12 до 13 часова, за шта могу да се пријаве на свим инфо пултовима Туристичке организације Београда. Јасмина Михајловић је најавила да ће Легат Милорада Павића бити отворен и током Дана Београда.

 

Обилазак Универзитетске библиотеке и Спомен-собе Исидоре Секулић
Београђани и гости Београда моћи ће у оквиру „Дана европске баштине” до 27. септембра, у 13 часова, да обиђу Универзитетску библиотеку и Спомен-собу Исидоре Секулић. Обилазак је доступан и особама са инвалидитетом. У петак, 28. септембра, у 13 часова, у библиотеци ће бити одржано предавање „Значај задужбинарства за Универзитетску библиотеку ‘Светозар Марковић’”.

 Даривање и задужбинарство су тесно повезани са историјом Универзитетске библиотеке. Библиотека је подигнута средствима Карнегијеве задужбине, а поклоњен јој је велики број вредних и значајних књига. Поклони су били један од главних извора који је, полако али стално, пунио и комплетирао библиотечки књижни фонд, и то не само у првим годинама послератне (Први светски рат) обнове, кад су се нарочито јављали многообројни дародавци, него и доцније, све до данас.

 Поред најпознатијих дародаваца, чија имена носе и посебне библиотеке, као што су Светозар Марковић, Гедеон Дунђерски, Слободан Ј. Јовановић, Бранимир Ћосић, Исидора Секулић, Михајло Пупин, велики је број дародаваца чији су се поклони унели у општи библиотечки фонд. Међу њима су и Михаило Петровић, Мика Алас, Јеврем М. Жујовић, Аница Савић Ребац и многи други.

 На виртуелној изложби приказани су неки од поклона Универзитетској библиотеци.

 

Малишани из некадашњих нехигијенских насеља посетили Музеј аутомобила
У организацији Секретаријата за социјалну заштиту, малишани из некадашњих нехигијенских насеља, који сада живе у новоформираним насељима Кијево, Макиш 1 и Макиш 2 посетила су данас Музеј аутомобила. Уз стручно вођење кроз сталну поставку Музеја, који садржи више од 50 ретких примерака аутомобила из разних епоха, 15 дечака и девојчица пропутовало је кроз време и упознало се са ,,славним” колима – актерима култних домаћих филмова попут ,,Отписаних”, ,,Балкан експреса”, а срели су и ,,Београдског фантома”.

 Деца су имала прилику да виде и „фићу” кабриолет у којем се Тито возио на излете, симпатични жути троточкаш прослављен у серији ,,Мућке”, али и чувену „амфибију” из Другог светског рата, која се кретала и по друмовима и по води.

 – Највише ми се свиђа овај ауто који зна да плива – изјавио је десетогодишњи Мануел Банчић, који је обећао да ће поново доћи у овај музеј, за њега најбољи од свих до сада.

 Активностима које редовно организује, Секретаријат за социјалну заштиту подстиче децу да буду радознала, да историју и многе друге школске предмете уче интерактивно и да своја интересовања развијају и ван школских клупа. Тако ће после Ноћи истраживача, манифестације коју ће посетити овог петка, деца из некадашњих нехигијенских насеља у уторак следеће недеље обићи и Природњачки музеј, а планирају и посету „Београдској мумији”.

 

Радови на ауто-путу у зони саобраћајне петље „Ласта”, друга фаза
ЈП „Путеви Србије” саопштавају да се због због радова на коловозу ауто-пута Е-75 на проласку кроз Београд у зони саобраћајне петље „Ласта” за саобраћај затвара укључење на ауто-пут у смеру ка Шиду (Новом Београду) за возила која долазе из Малог Мокрог Луга.

 До краја радова у оквиру друге фазе за саобраћај је затворена једна половина ауто-пута и то у смеру од Ниша ка Шиду. Планирано је да радови трају до 14. октобра. У другој фази саобраћај ће се одвијати на половини ауто-пута на следећи начин:

 • возила која се крећу у смеру од Шида ка Нишу користе две саобраћајне траке ауто-пута,

• возила која се крећу у смеру од Ниша ка Шиду користе једну саобраћајну траку ауто-пута,

• возила која се на саобраћајној петљи „Ласта” укључују на ауто-пут могу да се укључе на ауто-пут у смеру ка Нишу,

• возила која се крећу ауто-путем из смера Ниша неће моћи да се искључе са ауто-пута на саобраћајној петљи „Ласта”, већ то могу да учине на саобраћајној петљи код „Плавог моста”.

 Због ових радова, возила на линији јавног превоза 38, која саобраћа на релацији терминус „Шумице” – терминус „Погон Космај”, у смеру од погона „Космај” ка Шумицама кретаће се измењеном трасом: погон Космај – Милошев Кладенац – Николе Груловића – Партизанска – Булевар краља Александра – Устаничка – терминус „Шумице”. Аутобуси са линије 38 ће на измењеној траси користити постојећа стајалишта јавног градског превоза. У супротном смеру линија не мења трасу.

 Алтернативна траса за излазак возила на ауто-пут у смеру ка Шиду (Новом Београду), за путничка возила и возила јавног превоза за излазак из гаража „Ласта” и „Космај”, јесте Милошев кладенац – Николе Груловића – Партизанска – Булевар краља Александра – Устаничка – Војислава Илића – Владимира Томановића – ауто-пут.

 

Део Улице Љутице Богдана затворен за саобраћај дo 28. септембра
Због радова на редовном одржавању коловоза, до петка, 28. септембра, за саобраћај ће бити затворен део Улице Љутице Богдана, од раскрснице Љутице Богдана и Др Милутина Ивковића до интерне саобраћајнице, која се налази испред зоне раскрснице Љутице Богдана и Улице пуковника Бацића. Радови на делу Улице Љутице Богдана, од раскрснице са Пуковника Бацића до раскрснице Љутице Богдана са Булеваром кнеза Александра Карађорђевића обављаће се без прекида саобраћаја.

 Током извођења наведених радова возила са линија јавног градског превоза 42, 59 и 78 од раскрснице улица Др Милутина Ивковића – Љутице Богдана саобраћаће у оба смера делимично измењеном трасом: Улицом Др Милутина Ивковића и Булеваром кнеза Александра Карађорђевића до раскрснице улица Љутице Богдана – Булевар кнеза Александра Карађорђевића и даље редовним трасама.

 Возила ће на измењеном делу трасе користити сва постојећа стајалишта јавног градског превоза и привремено успостављено стајалиште „Трг ослобођења” у Улици др Милутина Ивковића у зони раскрснице са Динарском.

 

Радови у Улици Ратка Митровића у две фазе
Радови на редовном одржавању коловоза у Улици Ратка Митровића одвијаће се у две фазе, саопштио је Секретаријат за саобраћај. У првој фази, која ће трајати до 8. октобра, за саобраћај ће бити затворен део ове улице, од раскрснице Ратка Митровића и Кнеза Вишеслава до раскрснице Ратка Митровића и Јабланичке.

 Током радова, возила са линија јавног градског превоза 37, 50 и 89, од раскрснице улица Ратка Митровића и Јабланичке саобраћаће у оба смера следећом трасом: Јабланичка – Ибарска магистрала – Пилота Михајла Петровића до раскрснице Пилота Михајла Петровића и Кнеза Вишеслава и даље редовним трасама. Возила са линије 57 ће у смеру ка Бановом брду од раскрснице Ратка Митровића и Аце Јоксимовића саобраћати трасом: Аце Јоксимовића – Арчибалда Рајса – Димитрија Аврамовића до раскрснице Ратка Митровића и Димитрија Аврамовића и даље редовном трасом. Возила ће на измењеном делу трасе користити сва постојећа стајалишта.

 Након ових радова следи друга фаза на деоници од раскрснице Ратка Митровића и Јабланичке до раскрснице Ратка Митровића и Аце Јоксимовића, која треба да се заврши до 15. октобра.

 

Санитетска возила за превоз пацијената на хемодијализу
Kако би се хроничним болесницима на дијализи омогућила већа доступност терапије, град Београд финансирао је набавку три санитетска возила за превоз ових пацијената и једно возило са унутрашњом опремом за хитне лекарске интервенције за потребе Градског завода за хитну медицинску помоћ.

 – Ова здравствена установа превози пацијенте на хемодијализу у свим општинама ужег подручја града, а поново је уведен и превоз пацијената на дијализу у Центар за дијализу у Лазаревцу. Зато је Секретаријат за здравство издвојио средства за куповину три санитетска комбија, што ће хроничним болесницима олакшати пут до болнице и њихових кућа – истакао је градски секретар за здравство др Зоран Благојевић.

 Будући да је прошле године капацитет Градског завода за хитну медицинску помоћ проширен за још две подстанице у Рипњу и Падинској скели, као и да је у плану проширење капацитета у оквиру педијатријске службе, град Београд је издвојио средства и за набавку још једног санитетског возила за хитне интервенције.

 

Планирана искључења струје

 Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

 Електродистрибуције Београд.

 Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

 Бео-ком сервис – комунални водич

 

Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

 

 Ми смо надлежни!

 Град Београд – Градска управа

 

 Служба за комуникације и координацију односа са грађанима

 Бео-ком сервис

 

 Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

 

 ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА

 – ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606

 ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА

 – ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100

 ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

 – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

 – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

 – ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195

 ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ

 – Телеком Србија, 977, 9813

 ГАСОВОД

 – ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237

 ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ

 – Дирекција за јавни превоз, 3309-153

 – ГСП „Београд“, 3664-040

 – СП „Ласта“, 0800-334-334

 – ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035

 ПАРКИРАЊЕ

 – ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400

 – Управа Саобраћајне полиције, 3470-200

 ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА

 – Дирекција за путеве, 3222-993

 – ЈКП „Београд пут“, 3818-101

 – ЈП „Путеви Србије“, 3040-700

 ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА

 – Секретаријат за саобраћај, 330-9599

 – Дирекција за путеве, 3222-993

 РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

 – Секретаријат за саобраћај, 330-9599

 ЧИСТОЋА

 – ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901

 ЗЕЛЕНИЛО

 – ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506

 ЖИВОТНА СРЕДИНА

 – Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106

 – Градски завод за јавно здравље, 3237-351

 – Служба комуналне зоохигијене, 329-3099

 СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ

 – ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301

 ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ

 – „Димничар“ АД, 2646-355

 ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ

 – Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740

 – Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494

 УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ

 – Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000

 – Урбанистички завод Београда, 3331-500

 ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ

 – ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450

 ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ

 – ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333

 НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА

 – ЈКП „Инфостан“, 3954-403

 ИНСПЕКЦИЈE

 – Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760

 – градска Грађевинска инспекција, 3220-441

 

 Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

 

 Београдски комунални сервис

 

Тиршова 1, централа 3605-600

 Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)

 факс 3605-811

 e-mail: [email protected]

 

(Бео.инфо)