• Почетна
  • СРБИЈА
  • Добро јутро, Београде 22.09.2012. Нови живот „Београдске мумије“
Прочитај ми чланак

Добро јутро, Београде 22.09.2012. Нови живот „Београдске мумије“

0

 Популарна „Београдска мумија” од јуче је изложена у простору Археолошке збирке Филозофског факултета у Београду у новој, адекеватној витрини, која је направљена специјално за ту намену.

 Како би на репрезентативан начин била представљена јавности, Сектетаријат за привреду града Београда издвојио је средства за израду адекватне витрине, истакао је први човек тог секретаријата Александар Милошевић.

 Он је на свечаности која је уприличена у оквиру „Дана европске баштине”, навео да је жеља секретаријта и града да наша престоница у свету буде препозната и као културни и туристички центар.

 – Прављењем овако квалитетне витрине, помогли смо да овај изузетно вредан археолошки експонат буде изложен на адекватан начин. Осим тога, Секретаријат за привреду помогао је и при изради витрине за чување значајних артефаката из историје нашег народа, изложених у Народној библиотеци Србије – указао је Милошевић и најавио сарадњу тог секретаријата са установама културе, у заједничком интересу да Београд 2020. године постане и културна престоница Европе.

 Помоћник министра културе и информисања Миладин Лукић изразио је задовољство што су Народни музеј и град Београд реализовали овај пројекат, подсетивши да претходно стање у коме се налазила „Београдска мумија” није задовољавало музејске стандарде.

 Директор Туристичке организације Београда Дејан Веселинов додао је да данашњи догађај представља велики дан за туризам главног града.

 – Сигурни смо да ће „Београдска мумија” допринети да се о нашој престоници као туристичкој дестинацији још даље чује, као о граду који није само за ноћни живот већ и град културе – указао је Веселинов.

 Он је подсетио да се јуче десио још један велики дан за културу нашег града, отварањем археолошке поставке на самом локалитету Винча, која ће такође допринети бољој презентацији српске престонице.

 Доскорашња директорка Народног музеја у Београду Татјана Цветићанин такође је изразила задовољство што данас присуствујемо презентовању једног од најзанимљивих експоната које тај музеј има, захваливши свима који су у учествовали у овом захтевном пројекту.

 Професор на Филозофском факултету у Београду и дугогодишњи истраживач „Београдске мумије” рекао је да је данас велики тренутак, на који се чекало 125 година. Он је подсетио да је 1888. године мумију свештеника, под називом „Несмин”, Народном музеју поклонио домаћи филантроп и мецена Хаџи Павле Риђички, племић од Скрибешћа.

 Када је реч о витрини, он је нагласио да је она прозвод наших инжењера и да ће својим квалитетом омогућити да овај вредни експонат виде и будуће генерације.

 Израда витрине је, како је прецизирао, коштала око 35.000 евра, а тешка је 600 килограма. Састоји се од двоструког непробојног стакла, има способност регулације влажности и температуре, као и хладно осветљење.

 Он је изразио задовољство што ће читав простор Археолошке збирке у наредном периоду бити употпуњен исто тако вредном збирком са локалитета Винча.

 Донатор мумије Хаџи Павле Риђички (1805–1893) током путовања у египатски Луксор купио је мумију, како се наводи у историјским списима „из родољубиве намере, не за себе већ за српски народ”. Мумију је било могуће видети само од 1893. године до почетка Првог светског рата, после чега је због осетљивости предмета била склоњена од очију јавности.

 Хаџи Павле Риђички, пореклом из Мокрина, припадник је угледне породице која се у време Марије Терезије доселила из Сенте и која је оставила великог трага у историји нашег народа на простору Војводине.

 У оквиру „Дана европске баштине” у наредна два викенда мумија ће бити доступна за посете у терминима од 12 до 20 часова. Стручно вођење почиње сваких сат времена, а групе су ограничене на 20 посетилаца.

 

Одржана дечја пијаца „Београду на дар” на платоу испред општине Звездара
На платоу испред општине Звездара данас је одржана дечја пијаца под слоганом „Београду на дар” у организацији ЈКП „Градске пијаце”, општине Звездара и уз подршку Секретаријата за привреду. На дечјој пијаци деца из 25 школа и вртића размењивала су рукотворине, ликовне радове, играчке, часописе и књиге, а многобројни посетиоци уживали у њиховим позоришним и луткарским представама, музичким и рецитаторским наступима.

 На пијаци је данас „пазарио” и Никола Никодијевић, члан Градског већа задужен за омладину и спорт, који је похвалио труд који су деца уложила у рукотворине, а које су се данас по симболичним ценама продавале на тезгама.

 – Град Београд ће увек подржавати акције које подстичу развој креативности, дружења и солидарности код деце, нарочито у времену у коме данас живимо када су родитељи све чешће окренути пукој борби за егзистенцију. Преко наших градских институција покушаћемо да организујемо још оваквих садржаја, који ће управо подстицати правилно васпитање и развој креативности код деце, а надам се да ће и друга јавна предузећа, као и друштвено одговорне компаније, успети да осмисле сличне садржаје – рекао је Никодијевић.

 Учесници програма добили су на поклон мајице и качкете „Градских пијаца”, слаткише и наравно воће. Предраг Веиновић, в.д. директора ЈКП „Градске пијаце” поручио је деци да ухвате родитеље, баке и деке за руку и поведу их на пијацу у свом кошилуку.

 – Желимо да нашу драгу децу научимо да је нешто најлепше, најздравије и најбоље на градским пијаца и данас смо имали прилике да им игром укажемо на значај здраве исхране, која је веома важна за раст и развој деце – рекао је Веиновић.

 Никола, Иван, Анђела, Лазар, Богдан и Марија, ученици петог разреда ОШ „Иван Горан Ковачић”, данас су на Дечјој пијаци у костимима представљали различито укусно и здраво воће, а у оквиру представе „Све је ствар укуса”. Малишани из звездарског вртића „Сунчица” представили су се драматизацијама „Поврћијада” и „Млеко”.

 

Друга фаза радова на ауто-путу у зони саобраћајне петље „Душановац”
Због радова на коловозу ауто-пута Е-75 на проласку кроз Београд у зони саобраћајне петље „Душановац”, почела је друга фаза радова у оквиру које ће за саобраћај бити затворена једна половина ауто-пута у смеру од Ниша ка Шиду. Планирано је да радови трају до 14. октобра.

 У оквиру ове фазе саобраћај ће се у зони саобраћајне петље „Душановац” одвијати на половини ауто-пута. Тако ће возила која се крећу у смеру од Шида ка Нишу користити две саобраћајне траке ауто-пута, а возила која се крећу у смеру од Ниша ка Шиду једну.

 Возила која се крећу ауто-путем из смера Ниша не могу да се искључе са ауто-пута на саобраћајној петљи „Душановац”, већ то могу да учине раније на саобраћајној петљи код „Плавог моста”. Такође, не могу да се укључе на ауто-пут у смеру ка Шиду из улице Јована Суботића, већ то могу да учине на саобраћајној петљи „Аутокоманда” или „Плави мост”.

 Током радова у оквиру друге фазе, аутобуси са линије јавног градског превоза 17, у смеру ка Новом Београду саобраћаће следећом трасом: Устаничка, Булевар ослобођења, Трг ослобођења, Булевар ослобођења до укључења на ауто-пут са саобраћајне петље „Аутокоманда”.

 

Затварање надвожњака у Радничкој улици
Надвожњак у Радничкој улици („Тобоган”) и део Булевара војводе Мишића испод надвожњака затвара се због радова на постављању скела и бетонирања у зони саобраћајне петље „Радничка” од недеље, 23. септембра, од 11.30 часова до понедељка, 24. септембра, до 5.30 часова, услед чега ће доћи до измена у саобраћају.

 Због затварања надвожњака возила која се крећу из смера центра града ка Бановом брду и Обреновцу, преусмеравају се у подвожњак у зони хале XIV Београдског сајма, а код „Југопетрола” враћају се у саобраћајне траке намењене овом смеру кретања.

Затвара се за саобраћај део Радничке улице, у смеру од Бановог брда (Обреновца) ка центру града (Београдском сајму) и то у делу од Паштровићеве улице до подвожњака у Радничкој. Возила која се крећу Булеваром војводе Мишића из смера центра града неће моћи да скрену у део ове саобраћајнице који се налази испод надвожњака.

 Возила која долазе из смера Обреновца крећу се Радничком до раскрснице са Паштровићевом, преусмеравају се у Паштровићеву улицу до саобраћајне петље код Хиподрома, где ће моћи лево да скрену према Београдском сајму или десно према Милошевом конаку, према улици Теодора Драјзера, Раковичком путу и Булевару војводе Путника.

 Возила која се крећу из смера Бановог брда према Београдском сајму и центру града преусмеравају се из Високе у Паштровићеву према саобраћајној петљи код Хиподрома. Паштровићева улица у наведеним времену једносмерна је у смеру од Радничке ка саобраћајној петљи „Хиподром”.

 Сва возила која се крећу из Кировљеве улице ка Београдском сајму и центру града преусмеравају се из Високе у Паштровићеву према саобраћајној петљи „Хиподром”, док се возила која се крећу из Пожешке ка Београдском сајму и центру града преусмеравају право ка Паштровићевој улици до саобраћајне петље „Хиподром”, где ће моћи лево да скрену према Мосту на Ади и Београдском сајму или десно према Милошевом конаку, према улици Теодора Драјзера, Раковичком путу и Булевару војводе Путника.

 У поменутом периоду возила са линија 23, 37, 51, 52, 53, 58, 88, минибус линија Е2, Е5 и ноћних линија 37, 51 и 56, у смеру ка центру града, од раскрснице Пожешке и Кировљеве улице кретаће се Пожешком преко петље „Хиподром” и Булеваром војводе Мишића до редовне трасе. На измењеном делу трасе користе се постојећа стајалишта.

 Линије 56, 89, 91, 92, 511, 551 и 552 од раскрснице Паштровићеве и Радничке преусмеравају се у Паштровићеву улицу до петље „Хиподром”, скрећу из Булевара војводе Мишића до редовне трасе у Радничкој улици. У смеру ка Бановом брду поменуте линије ће саобраћати редовним трасама.

 

Измене у саобраћају због радова на кружној петљи „Антифашистичке борбе”
Због радова на санацији и асфалтирању коловоза до понедељка, 24. септембра, до 4 сата за саобраћај се затвара кружна петља изнад ауто-пута „Антифашистичке борбе” , саопштено је из Секретаријата за саобраћај.

 У овом периоду неће бити могуће укључење на ауто-пут и искључење са ауто-пута на овој петљи па се зато саветује возачима да за укључење и искључење користе кружну саобраћајну петљу „Шпанских бораца”.

 Током извођења радова возила са линије јавног градског превоза саобраћаће тако што ће аутобуси са линије 17, на делу од „Сава центра” до Булевара Зорана Ђинђића саобраћати у оба смера Булеваром Арсенија Чарнојевића (ауто-путем) и Улицом шпанских бораца. Аутобуси са линије 89 ће на делу од „Сава центра” до раскрснице Булевара Милутина Миланковића и Улице антифашистичке борбе саобраћати у оба смера Булеваром Арсенија Чарнојевића (ауто-путем), Улицом шпанских бораца и Булеваром Милутина Миланковића, док ће возила са линије 67 од раскрснице Булевара Зорана Ђинђића и Улице антифашистичке борбе до раскрснице Булевара Милутина Миланковића и Шпанских бораца у оба смера саобраћати Булеваром Зорана Ђинђића и Улицом шпанских бораца.

Возила јавног градског превоза ће на измењеном делу трасе користити сва постојећа стајалишта.

 

Концерт оркестра полиције на Омладинском тргу пијаце „Земун”
На Омладинском тргу пијаце „Земун” вечерас је одржан концерт дувачког оркестра Министарства унутрашњих послова.

 – Пијаца трг негује земунску традицију и намењена је снадбевању грађана, а вечерас је била место на ком су у музици оркестра полиције уживали сви суграђани. Концепт пијаце трга и има за циљ да се простор у поподневним сатима, када се пијаца затвори, оплемени и да се на њему одржавају разни културни програми и да се кроз уметничке садржаје доведе и млађа популација, а пијаце уврсте у туристичке водиче и мапе које гости Београда неизоставно морају посетити – рекао је Предраг Веиновић, вршилац дужности директора ЈКП „Градске пијаце”.

 Посетиоци концерта су имали прилике да слушају композиције „Hey look me over”, „San Angelo”, „Bands around the world”, „Colonel boogy” и друге нумере.

 Оркестар полиције је репрезентативан дувачки оркестар Министарства унутрашњих послова, основан 1948. године. До данас је у њему наступало више од 300 музичара, који су извели више од 10.000 јавних наступа у земљи и у иностранству. Поред ангажовања на полицијским свечаностима, оркестар је незаобилазни део великог броја карневала, уличних дефилеа, концерата, спортских дешавања и других значајних манифестација.

 

Изложба олдтајмера сутра на Звездари
Најлепша возила Олдтајмер клуба „Београд” представиће се на тргу у Булевару краља Александра 77 сутра од 10 до 13 часова на традиционалној изложби олдтајмера у организацији општине Звездара. Изложба се придружује манифестацији „Дани европске баштине”, која се одвија током целе недеље на више локација у Београду и многим градовима Србије.

 Поред београдских „ветерана”, публика ће моћи да види и стара возила из Шапца, Новог Сада, Јагодине, Зрењанина, Сремске Митровице, а осим аутомобила представиће се и неколико мотора, аутобуса и војних џипова. Посетиоци ће моћи да виде и изложбу макета возила, које ће представити Удружење колекционара макета.

 

Планирана искључења струје

 Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

 Електродистрибуције Београд.

 Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

 Бео-ком сервис – комунални водич

 

 Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

 

 Ми смо надлежни!

 Град Београд – Градска управа

 

 Служба за комуникације и координацију односа са грађанима

 Бео-ком сервис

 

 Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

 

 ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА

 – ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606

 ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА

 – ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100

 ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

 – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

 – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

 – ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195

 ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ

 – Телеком Србија, 977, 9813

 ГАСОВОД

 – ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237

 ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ

 – Дирекција за јавни превоз, 3309-153

 – ГСП „Београд“, 3664-040

 – СП „Ласта“, 0800-334-334

 – ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035

 ПАРКИРАЊЕ

 – ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400

 – Управа Саобраћајне полиције, 3470-200

 ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА

 – Дирекција за путеве, 3222-993

 – ЈКП „Београд пут“, 3818-101

 – ЈП „Путеви Србије“, 3040-700

 ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА

 – Секретаријат за саобраћај, 330-9599

 – Дирекција за путеве, 3222-993

 РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

 – Секретаријат за саобраћај, 330-9599

 ЧИСТОЋА

 – ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901

 ЗЕЛЕНИЛО

 – ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506

 ЖИВОТНА СРЕДИНА

 – Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106

 – Градски завод за јавно здравље, 3237-351

 – Служба комуналне зоохигијене, 329-3099

 СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ

 – ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301

 ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ

 – „Димничар“ АД, 2646-355

 ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ

 – Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740

 – Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494

 УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ

 – Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000

 – Урбанистички завод Београда, 3331-500

 ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ

 – ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450

 ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ

 – ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333

 НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА

 – ЈКП „Инфостан“, 3954-403

 ИНСПЕКЦИЈE

 – Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760

 – градска Грађевинска инспекција, 3220-441

 

 Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

 

 Београдски комунални сервис

 

Тиршова 1, централа 3605-600

 Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)

 факс 3605-811

 e-mail: [email protected]

 (Бео.инфо)