• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести са севера Србије 20.09.2012. Улазом царује двадесет паса луталица
Прочитај ми чланак

Вести са севера Србије 20.09.2012. Улазом царује двадесет паса луталица

0

Нови Сад: Житељи Улице Вељка Петровића на Лиману један већ неколико дана страхују за своју безбедност, јер у овом крају борави око 20 паса луталица, од којих је један расе ротвајлер. Ови пси сместили су се у улазу зграде број 10, па станари не могу да изађу на улицу, а уколико изађу, плаше се да се врате до својих станова. Суграђанка, чије је име познато редакцији, каже да је овај чопор напао младића, који је ту пролазио, али и дете, које је мајка водила из забавишта.

 – Пси су изузетно опасни. Пре неко вече су се кошкали међусобно. Напали су момка и једно дете. Малишани не смеју сами до школе да оду, па родитељи морају да их прате. И пролазници и станари зграде се боје за своју безбедност – каже наша саговорница.

 Она истиче да су позвали комуналну инспекцију, али да су им из те институције рекли да не знају када ће пси бити покупљени.

 – Позвали смо све институције којих смо могли да се сетимо, од полиције до ватрогасаца. Једино су нам из комуналне инспекције рекли да ће проследити налог да се пси покупе, али да то неће бити данас, јер прихватилиште ради до 13 сати, па неће бити никог да изађе на терен. Ми смо у константном страху, јер никад не знамо када нас тај чопор животиња може напасти, а посебно се плашимо ротвајлера, јер спада у опасне псе – каже ова суграђанка.

 По већ устаљеној процедури комунална инспекција издаје налог ЈКП “Чистоћа”, чија је служба задужена за хватање паса и мачака луталица. Након издавања налога радници “Чистоће” излазе на терен и покушавају да ухвате псе, али се ти покушаји веома често завршавају безуспешно. Пси, који буду ухваћени смештају се у прихватилиште где се вакцинишу, стерилишу и чипују, али и враћају на адресе одакле су и покупљени.

 Предузеће “Чистоћа” је од Града захтевало да јој се укине надлежност над хватањем луталица, јер не може да исплаћује милионске одштете суграђанима, које су ујели пси луталице. За последњих годину и по дана то предузеће исплатило је око 85 милиона динара Новосађанима, које су ујели пси луталице и још 28 милиона на име судских такси и трошкова адвоката.

 Решење би могао да буде азил за псе, али се завршетак овог објекта непрестано одлаже. По првим најавама требао је бити готов крајем априла, али ни након четири месеца, врата овог прихватилишта за псе нису отворена. Када биде готов, моћи ће да прими само 400 животиња, а то је веома мали број за тренутно стање на улицама, јер нам свакодневно пристижу жалбе суграђана. Иако постоје планови да се азил прошири, новац за другу фазу још није обезбеђен.

 

Рума: Поклон-пакети социјално угроженим ђацима
Поводом почетка нове школске године, локална самоуправа у Руми обезбедила је 320 комплета уџбеника за ђаке од петог до осмог разреда основних школа и 600 пакета школског прибора за социјално најугроженије ђаке свих разреда основних и средњих школа.

Начелник румског одељења друштвених делатности, Светислав Дамјанчук, уручио је поклон пакете ђацима у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Руми. Он је том приликом рекао да се локална самоуправа одлучила за овакав гест, пре свега да би помогла најугроженијих суграђанима родитељима, да им деца имају сав потребан прибор за почетак школске године.

-Из општинског буџета издвојено је преко пет милиона динара за комплете уџбеника и око 300 хиљада динара за пакете прибора за најбоље ђаке, који су притом социјално најугроженији наши суграђани. Циљ је да помогнемо овим ђацима јер да би наставили да нижу успехе у свом школовању, неопходани су им уџбеници и адекватан школски прибор- нагласио је начелник румског Одељења друштвених делатности Светислав Дамјанчук.

 М. Ма.

 

Кикинда: Радови готови до зиме
У Семлачкој улици у Кикинди приводи се крају изградња пешачке стазе. Ради се о тротоарима дужине 600 метара, од Улице Николе Пашића до краја последњих кућа према Мокринском друму.

 У овом делу града пешачка стаза није постојала, а осим ње, рађени су попречни прелази и атмосферска канализација, сазнајемо од чланице Општинског већа Едите Дивковић.

– Атмосферска канализација урадиће се од Улице Николе Пашића до канала. За ову инвестицију урађен је пројекат, на основу кога је расписан тендер, да би се појавио проблем одводњавања башта и парцела, који је решен. Тренутно се поставља јавна расвета за коју је одабран извођач радова фирма “Кеyинг”. Након тога, завршиће се бетонирање пешачке стазе – рекла је Едита Дивковић.

За тротоаре је издвојено 3,3 милиона динара, а посао је припао кикиндској фирми “Златна греда – Костић”. Исти извођач реконструише атмосферске канале, који коштају 2,7 милиона динара. Јавна расвета поставља се од Улице Николе Пашића до Милана Сивчева, а вредност овог дела посла је 2,7 милиона динара.

 Едита Дивковић каже да је у Његошевој, након пробијања свих рокова, завршена фекална канализација. Извођач радова била је фирма “Градитељ – грађевински материјали”:

 – Остали су завршни радови, враћање колских прилаза у првобитно стање, што ће бити урађено. Извођач радова посао обавља споро, или никако. Људи и машине врло често повуку се са градилишта, без икаквог објашњења. Грађани не могу дочекати зиму без завршених радова. До сада фекална канализација није била завршена, те није било могуће бетонирати ћуприје. Тек након снимка камером, који треба да потврди да је фекална канализација урађена како треба, приступиће се завршеним радовима.

 Дивковићева инсистира на томе да се обави обрачун извршених радова са фирмом “Градитељ – грађевински материјали” да би се видело да ли је ово предузеће у могућности да заврши започет посао, или ће се уговор раскинути и наћи други извођач.

 А. Ђ.

 

Војка: Сликари оставили преко 50 дела
На традиционалној ликовној колонији у Војки, која од ове године носи име „Космик арт – Љубиша Марић“ у спомен на оснивача, лане преминулог сликара Љубишу Марића, који је давно ушао у антологију југословенске наиве, ове године је вредно радило 24 сликара и један вајар, који су оставили изванредне радове у легату ове културне манифестације. Организатори и грађани Војке презадовољни су, јер је на завршној изложби представљено све што је урађено, а то је преко 50 слика и две скулптуре.

Једини вајар на војачкој колонији ове године био је Радивој Блечић из Инђије, а испод кичица сликара, који су дошли из Ивањице, Београда, Новог Сада, Руме, Сремских Карловаца, Сремске Митровице, Инђије, Голубинаца, Нових Бановаца, Старе Пазове и Војке изашло је 26 пејзажа, осам мртвих природа и 15 апстракција.

Сви су се уметници потрудили да оставе што више и што лепше радове, што се може видети на изложби у галерији Дома културе у Војки, а велику пажњу посетилаца, којих је било свакодневно и по стотинак, привукло је оно што ради Јелица Мијатовић из Каћа, која је урадила неколико слика, као и Јосип Клер из Црвенке. Срећко Радуловић из Сремске Митровице, који је први пут у Војки на колонији, оставио је изванредан цветни мотив, док су Тадија Савић из Ивањице, већ већ 20 година на колонији у Војки, Драган Петровић – Дебиш из Руме и Мирослав Тишма из Мартинаца, први пут овој колонији дали изванредно упечатљиве визије коња.

Импресионистичке визије Момчила Фундупа учесник је војачке ликовне манифестације од почетка, а овај од пре неку годину, постао је грађанин Војке. Публика је могла да ужива у приказу обиља плодова са војвођанских поља, сунцокретима Милке Мћак и Милана Ђурића, приказу сремског пејзажа од Војке до Руме Злате Протић, док је Синиша Попов овековечио на платну старопазовачки хотел „Срем“.

 Иначе, током четири вечери, уметницима су се представили ученици клавира и гитаре музичке школе „Мр Љубинко Лазић“ из Војке, у класи професора Бојане Совиљ и Богдана Пејића. Војачко КУД „Славко Гајин“ је имало концерт са гостима из Фоче, КУД „Вила“ и ученицима плесне школе „Латино денс“ из Земуна, а угодне вечери су им приредили и „Aakustig sound duo“, те војачки рокери.

 А. Мали

 

Шајкаш: Обнављају се улице
Споредним улицама Шајкаша, сем на Бељачи, до пре неколико дана готово да се није могло проћи аутомобилима, јер су коловози били у очајном стању.

 Асфалт је био пун рупа, а на местима до те мере оштећен да су га возила морала обилазити крећући се зеленим површинама.

Ових је дана поправка улица коначно дошла на ред. Радници „Бачкапута“ су најпре санирали најтежа оштећења у Улици Саве Димитријевића, да би потом прешли на северни део Улице Соње Маринковић. На овој деоници радови ће бити знатно обимнији, јер ће се узана коловозна трака морати комплетно пресвући новим слојем асфалта, а банкине ојачати тврдим материјалом. У плану је да се наредних дана обнове све споредне улице у Шајкашу.

 Н. Т.

 

Извор: Дневник