• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести са севера Србије 17.09.2012. Вино и музика освојили Вршац
Прочитај ми чланак

Вести са севера Србије 17.09.2012. Вино и музика освојили Вршац

0

Вршац: Упркос наглом захлађењу и повременој киши, у Вршцу је успела тродневна, најстарија туристичко-привредна манифестација у Србији, одржана 55. пут. Домаћини и више од стотину хиљада гостију задовољни су „владавином” Винка Лозића, Стеријиног испичутуре, весељака и винопије, за којег кажу да је „директан потомак” Бахуса, бога грожђа и вина, и симбола животне енергије.

 Овдашњи хотели, мотели и апартмани у приватним кућама, били су распродати до последњег лежаја. Десетине гостију „прелило” се у суседну Белу Цркву, у потрази за смештајем.

 Као што је обећала, вршачка снајка Северина, супруга овдашњег бизнисмена Милана Поповића, даровала је својим суграђанима једночасовни концерт. На Градском тргу је директно, или посредством видео-бима, концерт пратило више од 20.000 људи. На концерт ове популарне звезде дошли су и гости из околних држава, а организатор каже да су наши у иностранству и своје годишње одморе планирали баш за трећи викенд у септембру – због Северине.

 Ића и пића био је пун град, а као и све године досадашње, гости и домаћини су на великим плинским роштиљима себи пекли кобасице, без којих је ова манифестација незамислива. Један овдашњи познати месар рекао нам је да је већ првог дана продао више од 1.500 килограма познатих „грожђебалских кобасица”. Бар петнаестак произвођача и трговаца нудило је овај производ за роштиљање. После таквог залогаја, добро је „ишло” и бело и розе. У околним виноградарским селима и граду биле су отворене све винарије.

 У холу Градске куће, као што традиција налаже, отворена је Изложба грожђа, воћа и вина. Издвојен, на врху степеништа, простором је доминирао лично Винко Лозић, извајан од гипса у природној величини. Уметник га је радио према лику легендарног првака овдашњег народног позоришта „Стерија”, Тихомира Тике Пауновића, који је годинама тумачио лик Винка Лозића. На представљање гипсане статуе позван је и глумчев син Мирослав, а присутни су поздравили овај гест Туристичке организације.

 Марија Кулић, задужена за туризам у општинском већу, рекла је да су Дани бербе грожђа као створени за јавну дискусију о томе где ће у граду бити постављена будућа бронзана статуа Стеријиног јунака. Винко Лозић није „обичан Вршчанин”, јер су у његовом имену и презимену садржани божји дарови – вино и винова лоза.

 Чак у пет улица и булевара биле су постављене тезге са грожђем (килограм „хамбурга” продаван је за 80 динара) и вином, печењем, лицидерским срцима, сувенирима, разним дечјим занимацијама… Лицидери из познате кикиндске радионице Мирослава Ђурђулова изнели су своје слатке фигуре, Драган и Сузана Радојчић из Београда стигли су са финим привесцима и корисним сувенирима, Слађан из Крушевца је нудио изрезбарене буриће и чутурице, Божидар Вукајловић из Бруса донео је бакарне „веселе машине” у којима се пече ракија, Бранислав Мијатовић из Жабља и до сада је долазио са државним и спортским знамењем, дрвеним иконама…

 Позиву великог ресторана под шатором „К2” радо се одазвао певач из Беча Јасмин Мухаремовић, родом из Босне, који је у Вршцу служио војску. Већ шест година касарне овде више нема. Јасмину су остале успомене. „Послушао сам срце и освежио успомене”, каже.

 Сви излагачи пожалили су нам се на скупо плаћен квадратни метар излагачког простора. Додуше, сваке године се вајкају на скупоћу и заричу да у Вршац више неће долазити.

 Као што традиција налаже, Дани бербе грожђа јуче су завршени раскошном, нумерама богатом карневалском поворком, и бацањем грожђа из авиона, падобранима на којима су били и наградни купони.

 Јовица Даниловић 

 

Суботица: Обука за процену ризика од болести у сточарству
У Суботици ће од данас до 19. септембра бити организована обука за процену ризика од болести у сточарској производњи (ПАДРАП), најавила је Канцеларија за пољопривреду при амбасади Сједињених Америчких Држава у Србији.

Обуку ће организовати Одељење за пољопривреду при Амбасади САД, уз подршку Управе за ветерину Министарства пољопривреде Србије.

 У настојању да се одговори на питања и изазове у биосигурности у газдинству и превенцији болести код животиња, учесници ће научити да користе ПАРДАП процене и алате, како би били у стању да измере ниво ризика за одређене болести, као и да поставе граничне вредности за одређене ризике.

 Полазници на овој обуци такође ће од водећих стручњака из САД у тој области стећи и искуство о томе како се ради стварна процена ризика у газдинству и како да о својим закључцима и препорукама обавесте друге.

 Ова обука је део заједничког напора САД и Србије на јачању здравственог система заштите здравља људи и животиња, као и настојање да се помогне Србији да изгради своје капацитете како би могла боље и лакше да тргује животињама и производима животињског порекла на међународном тржишту, наведено је у саопштењу. 

 

Апатин: Секу храстове старе два века у Апатину
Проценом Завода за заштиту природе из Новог Сада за групу храстова лужњака код “Јеленског острва” и шуме “Курјачице” дозвољена је сеча јер су изгубили значај као споменик природе због којег су својевремено били заштићени, што је изазвало огорчење љубитеља природе.

 Еколози удружења “Храст” и “Плави Дунав” сматрају да до сече свих храстова није требало доћи осим код једног, чије је стабло евидентно иструлило, али у Заводу наводе и друге разлоге због којих је дошло до сече, коју је одобрило и Општинско веће Апатина. Храстови ће се наћи и на дневном реду седнице Скупштине општине заказане за 21. септембар.

 – На терену смо утврдили да је један стари храст лужњак код “Јеленског острва”, које Апатинци препознају као “Фиш васер”, заиста иструлио али да су два преостала посечена иако су била здрава дебла. Слажемо се да се због безбедности у саобраћају стабла морају осигурати, али то не значи да се због једног трулог посеку преостала два, а у плану је и нова сеча у шуми “Курјачица” – протестују еколози, додајући да је евидентно да је главна грана једног храста иструлила и падом на ученички аутобус изазвала несрећу, али да су се према другим здравим стаблима могле предузети мере заштите, а не сече.

 У покрајинском Заводу за заштиту природе тврде да у читавој Војводини брину о старим заштићеним стаблима, да су у неким случајевима чак употребили дендрохирургију у лечењу стабала, али да у случајевима храстова код Апатина није било помоћи.

 – Стручна валоризација подразумева више параметара оштећења на основу којих се процењује да ли неки храст може даље да се развија и опстане или је његова виталност у пропадању, јер им је природни век прошао. Уз то могли би надаље да буду опасност по људе у саобраћају и кретању – рекла је стручни сарадник за хортикултуру Мирјана Млађеновић.

 Занимљиво је и да еколози нису успели доћи до сазнања где су стабла храста, иначе најквалитетнијег грађевинског дрвета, завршила. 

 

Нови Сад: Масовна запошљавања „цунами“ за Нови Сад
Масовна запошљавања у новосадским јавним предузећима, која су извршена последњих десетак дана (пред смењивање бивше градске власти), представљају правни„цунами“ који прети да потпуно сруши јавно-комунални систем града, изјавио је Милош Вучевић (СНС), нови градоначелник Новог Сада. Вучевић је дужност преузео у петак од Игора Павличића (ДС), како је навео, у фер и демократској атмосфери, а потврдио је да је на рачуну града затекао око шест милијарди динара (око 50 милиона евра).

 – Од надлежних градских органа затражио сам спецификацију за шта су све намењена та средства. Запањујући је податак, који још проверавамо, да је у последњих неколико дана укупан број запослених у градским јавним и јавно-комуналним предузећима повећан за десет одсто – истиче Вучевић, који не искључује могућност дадео буџетских средстава морабити утрошен на решавање овог проблема (плаћање отпремнина).

 Он је изјавио да га је нови директор „Градског зеленила“ већ обавестио да је у врло кратком периоду у том предузећу запослено готово 100 људи. Нови градоначелник најављује и ревизију пословања јавних и јавно-комуналних предузећа и каже да је то велики посао који се не може брзо завршити, а за који морају бити ангажоване озбиљне ревизорске куће:

 – Ревизија не представља никакав лов на вештице, нити је вид освете, већ најнормалније утврђивање пословања. Међутим, уколико том приликом буду откривене неправилности, сасвим је логично да о томе обавестимо надлежне органе и јавност.

 Према његовим речима, проблематично је пословање Спенса, чији је рачун блокирала Развојна банка Војводине. Кредит од РБВ узет је за исплату отпремнина вишковима запослених, али око 20 милиона динара није потрошено за ту намену. По преузимању дужности Вучевић је добио и информације да је „у последњимданима владавине бивше власти с рачуна јавних предузећа уплаћено неколико десетина милиона динара неким приватним фирмама“.

 Вучевић наглашава да огроман градски проблем представља спор града и АТП „Војводина“ око изградње нове међумесне аутобуске станице. Најављује стручноиспитивањеовог случаја који је Европски парламент окарактерисао као драстичан пример корупције и кршења права приватног инвеститора.

 – Формираћемо стручни тим од професора права и адвоката који ће извршити анализусудског предмета, како би се направио предлог за решавање случаја с којим би се потом изашло пред Градско веће и Скупштину града –каже новосадски градоначелник.

 Првостепени судски поступак са АТП „Војводином“ и приватним инвеститором Илијом Девићем завршен је пре неколико месеци, аград га је изгубио.Вредност овог спора је око 1,3 милијарде динара ипредставља један од најозбиљнијих удараца на финансијску стабилност Новог Сада. У међувремену, Девић је суду поднео тужбу и за изгубљену личну добит, такође у вишемилионском износу у еврима.

 М. Мијушковић

 

Извор: Политика, РТВ, Блиц, Политика