Прочитај ми чланак

Звезда шампион после 20 година

0

1(Блиц)
По први пут од сезоне 1992/1993 ватерполисти Црвене звезде прваци су државе! Од када су посљедњи пут славили титулу, држава у којој играју двапут је мијењала име, постајала мања а ватерполо лига израсла у најјачу на свијету, па је тријумф над Крагујевчанима од 9:7 (2:2, 2:1, 3:3, 2:1), у мајсторици одиграној пред крцатим трибинама Ташмајдана, утолико слађи београдском клубу пред наступ на завршном турниру Лиге шампиона.

Истински спектакл приредила су ова два тима у финалу, побјеђивали су пред својом публиком и једни и други, а до мајсторице се дошло послије сјајних дуела. Звезда је најприје голом Вапенског побиједила у првом мечу са 10:9, у посљедњим секундама другог дуела Раднички је дошао до 9:8, да би се потом резултатска „клацкалица“ наставила. Ранђеловић је био јунак Звездиног тријумфа од 8:7, да би одлична игра Радничког за тријумф од 13:9 спријечила шампионско славље Београђана у Крагујевцу.

На ред је дошла одлучујућа, пета утакмица, која је окончана уз драму, прелијеп гол Рађена за коначних 9:7 и слављеничко ускакање дијела публике у базен!

Меч је почео сјајним голом Марка Аврамовића са дистанце, за вођство Београђана од 1:0, али је оно одмах анулирао Удовичић у ситуацији са играчем више, а потом и уз прекршај за предност Крагујевчана послије само два минута игре. Вапенски је лијепим рјешењем донио изједначење домаћину, а онда су послије силовитог старта услиједиле грешке. И то на обје стране. Звезда није користила играча више, Раднички контре, па се прва дионица привела крају резултатом 2:2 уз сјајне одбране голмана Шефика на голу београдског, а Радића на голу крагујевачког тима..

Страхиња Рашовић је пронашао рупу у одбрани гостију на старту друге дионице, у којој је Звезда по други пут на мечу дошла до предности, а послије тих 3:2 заиграла одличну одбрану. Двапут се одбранила у ситуацији са играчем мање, а када је Вапенски послије уздрмане пречке супарничког гола лукавом асистенцијом збунио голмана Радића, а он угурао лопту у свој гол, резултат 4:2 изазвао је праву еуфорију на крцатим трибинима базена на Ташмајдану.

Њу је увећала Шеикова одбрана „1-на-1“ у контри Радничког, али ју је утишао шест секунди прије краја полувремена Бурић, који је нову одбрану Звездиног голмана искористио да прихвати одбитак и погоком преполови заостатак Крагујевчана пред одлазак на одмор.

Послије чак 11 минута без поготка, мајсториски лоб Ђорђа ФИлиповића донио је гостима 4:4 чим је отпочела трећа четвртина. Иако се на нови погодак Звезде није се дуго чекало, јер је Ранђеловић искористио одбитак у ситуацији са играчем више да врати предност екипи Дејана Савића, брзоплето рјешење у наредном нападу скупо је коштало Звезду, јер је казна сервирана у виду Ћирићевог изједначења на 5:5.

Своју грешку у контри, у којој му је заправо проблем представљала сјајна „1-на-1“ одбрана Вање Удовичића, 19-годишњи Виктор Рашовић је исправио у наредној акцији, када је са десног крила успио да пронађе пут лопти до мреже иза Радића – 6:5. И не само то, на истоветан начин је ријешио сличну ситуацију, пославши голмана ка ближој, а лопту уз даљу стативу.

Пјесму на трибинама умирио је врло брзо Александар Ћирић, који је прије двије деценије освојио титулу са Звездом, а разорним ударцем са десног крила показао ко је био Рашовићев узор. Раднички је тако смањио на 7:6, а тим резултатом је завршена и трећа дионица.

Посљедњих осам минута финала почело је бројним оштрим дуелима, не и изван правила игре, а први гол дао је Раднички, преко Злоковића, за ново изједначење. Како је умирио све Звездине тежње да се, као средином меча, офанзивно разигра, тим Дејана Удовичића имао је три напада за вођство. Ђорђе Филиповић је најбољи од њих прокоцкао грешком додавши лопту ривалу, који имао ватерполисту мање у базену, а на другој страни је Душко Пјетловић сјајним сналажењем на мјесту „сидраша“ – донио предност Звезди од 8:7 на два и по минута до краја утакмице.

Раднички је потом кренуо по изједначење, пречка га је у томе спријечила, а Никола Рађен је мајсторским голом пола минута прије краја донио недостижних 9:7 и славље уз пиротехнику на трибинама Таша, али и ускакање навијача у воду, гдје је подијељена радост са новим шампионима Србије.