Прочитај ми чланак

Зоран Савић: Бићемо изненађење на Еуробаскету

0

savić(Блиц)

Не отписујте Србију, без обзира на то што ослабљени идемо на Еуробаскет, можемо до медаље – поручује Зоран Савић, легендарни српски кошаркаш.

Наш прослављени репрезентативац, освајач три европска и једног светског злата, односно олимпијског сребра, сада менаџер, прати све шта се збива око државног тима, али и стање у осталим репрезентацијама, које се суочавају са истим проблемима као српска.

– Све селекције су доста ослабљене, али ту су тренутно најбољи, они који нису повређени. Ето, Шпанци не рачунају на Гасола и Навара, али опет имају младу и квалитетну екипу. У таквој ситуацији ми можемо да се дочепамо одличја. Нико није очекивао ни да ћемо у Пољској 2009. бити вицешампиони, па четврти на Светском првенству у Турској, а и сада смо у идентичној ситуацији. Добро је када нико не рачуна на нас, тада је најлакше доћи до успеха.

Ватерполистима светско злато

Зоран Савић живи у Барселони, где ватерполисти ових дана учествују на Светском првенству.
– Мислим да су ватерполисти више урадили на промоцији Србије него сви наши политичари заједно. Људи морају да схвате једну ствар, ван граница Србије спомињу нас само по ратовима у Хрватској, Босни, бомбардовању… Ватерполисти су наше светло. И најбољи су, освојиће злато у Барселони.

На чему заснивате оптимизам?

– Зависићемо доста од опоравка Милоша Теодосића, јер немамо баш толико талентованих играча који могу на високом нивоу да играју. Нема таквих плејмејкера ни у Европи. Сви наши кошаркаши играју у великим екипама, сматрам и да је време да Бјелица буде одлучујући играч. Дакле, бољих од ових немамо, морамо да их максимално подржимо, нема сврхе да нападамо оне који се нису одазвали, а сигуран сам, ови који су ту – могу да направе успех.

Србија ће у Б групи играти са Македонијом, Црном Гором, БиХ, Литванијом и Летонијом? 

Новак је бренд Србије

Савић помно прати Ђоковића и његове успехе.
– Он је бренд, нешто најбоље што нам се могло догодити. Никада нисам гледао тениски меч док се Ђоковић није појавио. Он показује позитивну слику Србије, мења имиџ, да скупите све пи-ар службе у Србији, не могу урадити на промоцији наше земље као што је то урадио Новак. Омиљен је свуда, и показује да није све у парама, улаже свој новац, организује фондације, ма, фантастичан је.

– На шампионату нема лаких ривала, али не плашим се за наше момке, можемо до другог круга. Црногорци, рецимо, имају најбољу центарску линију Пековић – Вучевић, перспективног тренера Луку Павићевића, почели су припреме 59 дана пре почетка првенства, што је доста раније него други. Међутим, њима друге линије у тиму нису толико квалитетне. Такође, Словенци се уздају у нашег тренера Божу Маљковића, он им је гаранција доброг резултата, али они нису бољи од нас. Имаће велики притисак као домаћини, неиграње Лорбека им је велики минус, а постоји и прилична разлика између старих и младих првотимаца.

Србија је у свега неколико дана добила два НБА играча – Недовића и Радуљицу?

– Добро је што су отишли у Америку, да се играчки развијају. Ипак је теже сада стићи до НБА него пре 20 година. Због тешке економске ситуације у готово свим земљама, клубови су преплављени странцима, а нама је својевремено у Југопластици са којом сам три пута био шампион Европе странац само попуњавао рупу, био најслабијег квалитета. Данас нема поклањања, развијање је отежано, не може бити лошије за младог играча.

Колико значи што ће Партизан и Звезда играти у Евролиги?

– То је веома позитивно за промоцију наше кошарке, Партизан је изградио имиџ, Звезда се појачава… Циљ вечитих је пласман у топ 16. Верујем да могу обе екипе до тог успеха. Лепо би било да се у Арени сваке недеље окупи по 20.000 људи, који ће доћи да гледају врхунске тимове, уз, не сумњам, добру организацију.