Прочитај ми чланак

Зашто у италијанској фудбалској репрезентацији нема црнаца?

0

Лондонски часопис Економист истакао је како у италијанској репрезентацији није било ,црнихʻ играча

Лондонски часопис Економист на Твитеру је објавио поруку у којој се жали на мањак различитости у италијанској фудбалској репрезентацији, која је на управо завршеном Европском првенству у финалу у Лондону побиједила Енглеску:

„Најупадљивије у вези с 26-чланом италијанском фудбалском репрезентацијом прије изласка на терен је што, једина од главних кандидата за титулу, није имала ни једног јединог играча који би се сматрао обојеним.“

Демографски подаци, пак, показују да је потпуно нормално што Италија нема црних играча. За разлику од бројних других европских држава, удио црначког становништва у Италији је релативно низак – око 1,5 одсто – при чему бијелци чине 92 одсто. То би значило да би се очекивало да од 26 чланова репрезентације Италије буде 0,39 црног играча.

Италија је повела једног црног играча на Европско првенство, тако да су црнци били заступљени више од свог удјела у становништву.

Неки коментатори су поставили питање зашто су због мањка „различитости“ на тапету само бјелачке државе. „Можете ли замислити да се неко жали што у репрезентацији Гане нема бијелаца?“