Прочитај ми чланак

Зашто је Новак ушао у рат са АТП и због чега га кажњавају

0

Асоцијација професионалних тенисера (ПТПА), удружење које су основали Новак Ђоковић и Васек Поспишил, изазвало је праву буру у последња два дана, па су се многи запитали због чега је, заправо, отворен фронт између АТП и ове организације.

Објављени су и људи који ће у будућности водити ово удружење.

Тако ће извршни директор асоцијације бити Адам Лери, човек са дугогодишњим искуством рада у асоцијацији НХЛ играча.

Кери Герлак Сесил ће водити бренд и односе са јавношћу, док ће у Саветодавном одбору бити Бил Ејкман, Мајкл Хиршфелд, Ребека Мекдоналд, Катарина Пијетловић и Антон Раби. Седиште удружења ће бити у Канади.

Највише пажње привукао је Ејкман, амерички милијардер чије се богатство процењује на три милијарде долара, а он је оснивач и генерални директор „Першинг сквер капитал менаџмента“.

Идеја о овој организацији је први пут представљена јавности на УС Опену 2020. године. Ипак, сви познаваоци тениса ће се одмах сетити и шта се десило на том турниру. Управо је у Њујорку Новак дисквалификован јер је, додуше ненамерно, погодио линијског судију Лауру Кларк. Ова дама је пала на земљу након што је лоптица ударила у врат, а онда показивала да се бори за ваздух.

Организатори су одлучили да поштују тениска правила стриктно, па је Новак морао да буде дисквалификован. Дуго се одлучивало пре него што су му саопштили ову одлуку, а није помогло ни када је објашњавао да је уопште није видео. Многи су у ова два дешавања видели много више од пуке случајности.

Да се АТП формирање овог удружења није допало било је и те како јасно, а све је потврђено када је АТП одлучио да промени правила како би онемогућио Ђоковића да постане део Савета играча. По новој одредби играч није могао да буде истовремено члан две организације, па су Ђоковићу дали да бира. Србин се ни тренутка није двоумио, а његово место су попунили Роџер Федерер и Рафаел Надал, као представници Топ 10 играча.

На тај начин је АТП директно казнио Новака, али је то био и повод за многе теорије завере које круже када год би преостали чланови „велике тројке“ имали бољи третман.

Ђоковић се годинама залаже за питања која су током деценија често гурана под тепих, као што су једнака примања за играчице и играче, затим повећање наградног фонда у ранијим фазама турнира (међу првима је Новакову иницијативу подржао Аустралијан опен почетком ове године) или распоредела финансијског колача.

У овом тренутку турнир узима 50 одсто зараде, док друга половина иде играчима и играчицама. Није тајна да играчи који се налазе изван Топ 100 не живе бајно, те су многи и током коронавируса морали да се баве неким другим, „обичним“ послом. Многи су завршили на касама, пунили рафове у магацинима и радили све како би прехранили породицу.

Ипак, Новак жели да промени ствари које су годинама доживљаване као неправда. Све ово долази у тренутку када АТП покушава да усвоји 30-годишњи план, а Ђоковић не добија одговоре на бројна питања. Овај план који би требало да одреди развој тениса по многим питањима није потпуно дефинисан, а професионалци не желе да прихвате незавршен производ. Ипак, АТП је желела само још једно мирно климање главама и то би можда и прошло тек тако, да се на туру не налази и српски тенисер.

У овом плану постоје многе ствари које се баве здрављем играча, стањем, правима, као и правичним платама… Заправо све теме о којима брине један професионалац.

Ђоковић и ПТПА су критиковали да АТП инсистира да спроведе план који није до краја завршен, а који се односи на тако дуг временски период. АТП је одлучио да остане нем, када су у питању одговори Ђоковићу, али није пропустио прилику да формирање ПТПА назове начином да се „тенис подели, да се фрагментира“.

Заправо, у спорту који није видео превелики број промена у последњих 60 година, много ствари се променило у последње две године. Начин рангирања, бројне одлуке, али ипак оно главно се не мења. АТП не жели да другачије дели новац, а „Господин Профит“ и овог пута представља главни камен спотицања и решавања многих питања.

АТП жели да задржи статус qуо, а Новак жели да обезбеди већа права играчима. У једном интервјуу је чак рекао да га подржава чак 75 одсто играча, али никог није желео да именује. Познато је само да су играчи у АТП Савету попут Надала и Федерера стали уз званично тело.

Новак оснивање ПТПА вероватно доживљава као револуцију, али то види и као своје наслеђе. Жели да осталим тенисерима остави нешто што ће њима лично бити много значајније од рекорда које свакодневно обара.

Уз мало среће би Новак већ 11. јула могао да прослави 20. гренд слем титулу (и шесту на Вимблдону), али права која би ПТПА могао да донесе играчима и играчицама могла би потпуно да измене слику тениса. Са већим правама, нужно и обавезама, тенис би додатно просперирао и без сваке сумње вероватно ушао у нову еру.

Више информација о свему ћемо имати након конференције за медије коју ће Новак одржати овог петка од 21.30.