Прочитај ми чланак

ВЛАДИМИР ГРБИЋ О ТРАГИЧНОМ ДОГАЂАЈУ НА БРАЧУ:Страшно је што је Маркос изгубио синa

0

Највећа траума и трагедија за сваког родитеља је да изгуби дете, каже Вања Грбић након вести да се син његовог пријатеља Маркоса Милинковића утопио на Брачу

Највећа траума и трагедија за сваког родитеља је да изгуби дете. Маркос има огромну подршку од свих нас, рекао је за Курир Владимир Грбић поводом трагичне смрти малог Луке Милинковића, сина некадашњег аргентинског одбојкаша Маркоса Милинковића.

Фото: Приватна архива

Наш славни спортиста потресао се када је сазнао да је тринаестогодишњи Лука, који се у суботу предвече утопио у месту Постира, на острву Брач, син његовог дугогодишњег пријатеља.

Дружење у Аргентини

– Ту нема речи утехе! Подршка коју Маркос може да има од свих нас неизмерна је и немерљива. Изгубити дете је нешто најгоре, не гледајући на то да ли се то десило њему или било коме другом – каже Грбић.

Браћу Владимира и Николу Грбића веже дуго и искрено, више од две деценије старо пријатељство са Маркосом Милинковићем. Њих двојица су често одлазили код њега у Аргентину, а он је скоро сваког лета, када би му то обавезе дозвољавале, био гост код њих у Новом Саду и Клеку.

Након што му је јављено да му је син настрадао, Маркос Милинковић је у великом шоку. Хитно је кренуо из Буенос Ајреса за Хрватску. Аргентинац је обожавао свог наследника, који је тренирао одбојку у Новом Саду и желео да буде славан одбојкаш као и његов отац.
– Не даје боже никоме! Овакве ствари натерају људе да преиспитају себе и своја очекивања, да се заузму за праве вредности у животу. Још једном понављам, тешко је казати било шта после овога, а Маркос има огромну подршку од свих нас – рекао је за Курир Владимир Грбић.

Несрећни дечак је са сестром и мајком Јеленом Вукобрат, иначе Новосађанком, летовао на Брачу, а трагедија их је задесила већ током првог дана боравка на острву. Лука је преминуо током роњења, док су му мајка и сестра биле на плажи. Хрватски медији су пренели да је тело дечака на дну мора први приметио туриста из Словеније који је возио педалину. У први мах с површине није успео да разазна шта је на дну, због чега је одлучио да се врати и провери с маском.

– У помоћ је притекао и један мештанин, који је Луку без свести извукао на површину. Покушавали су да га оживе, вичући купачима на обали да зову лекаре. Лукина мајка је у тренутку постала свесна да из воде износе њеног сина. Несрећна жена је у очају почела да виче: „Је л‘ жив, је л‘ жив…“ Непрекидно га је дозивала, док су лекари упорно покушавали да га реанимирају, али безуспешно – испричао је један очевидац.

Зашто је дечак преминуо у води, ускоро би требало да покаже обдукција. На телу нису примећени трагови насиља, због чега је насилна смрт искључена.

Туга у школи и у клубу
ИМАО ОЧЕВЕ ГЕНЕ

Лука је живео с мајком и сестром у Новом Саду, а на јесен је требало да пође у седми разред Основне школе „Васа Стајић“.
– Лука је био дете за пример. Не можемо да поверујемо да се догодила оваква трагедија – каже Јасмина Пастоњицки, директорка школе.

Шокирани су и у Одбојкашком клубу Војводина, где је Лука тренирао.
– Прошле године нам се придружио и одмах је показао таленат. Видело се да има очеве гене. Видело се да жели да буде као тата. Нажалост, судбина му то није дозволила – рекли су у ОК Војводина.

Најбољи аргентински одбојкаш
ВАЊА: УВЕК ЈЕ БИО НАСМЕЈАН

Маркос Милинковић, Србин који се родио у Аргентини, најпознатији је одбојкаш ове земље. Током каријере играо је у највећим светским клубовима, а шест година је биран за најбољег одбојкаша Аргентине.

– Никола и ја смо га упознали 1990. године, када смо с репрезентацијом Југославије играли против Аргентине. Од тада траје наше пријатељство. Маркос је увек био насмејан, ведар и добар момак – каже Грбић.