Прочитај ми чланак

ВЛАДИМИР ГРБИЋ О ТОМЕ зашто жели да буде први човек српске одбојке

0

БЕОГРАД - Владимир Грбић се осам година као потпредседник и први потпредседник спремао да једног дана постане председник Одбојкашког савеза Србије. До пре месец дана, када је Ненад Голијанин због уздржаног става приликом пријема такозване државе Косово у FIVB смењен на ванредној Скупштини, није ни слутио да ће бити кандидат за првог човека организације. А сада верује да је стасао за одговорну функцију и мирно ишчекује Изборну скупштину, 27. новембра у Београду.

Владимир Вања Грбић, Фото: Курир.рс - Зорана Јефтић

Владимир Вања Грбић, Фото: Курир.рс – Зорана Јефтић

БЕОГРАД – Владимир Грбић се осам година као потпредседник и први потпредседник спремао да једног дана постане председник Одбојкашког савеза Србије. До пре месец дана, када је Ненад Голијанин због уздржаног става приликом пријема такозване државе Косово у FIVB смењен на ванредној Скупштини, није ни слутио да ће бити кандидат за првог човека организације. А сада верује да је стасао за одговорну функцију и мирно ишчекује Изборну скупштину, 27. новембра у Београду.

„У свету одбојке сам од своје шесте године. По завршетку играчке каријере, вратио сам се у Србију и ставио се на располагање ОСС. Под председавањем господина Боричића, Савез је растао и стасавао. По избору господина Боричића за председника ЦЕВ, остао је јасно трасиран и пут и начин како даље“, истиче 46-годишњи Владимир Грбић.

Чини се да ви одлично познајете како дише организација?

„Као потпредседник ОСС, одговорно тврдим: знам, како Савез функционише. Пратим којим корацима је закорачила европска одбојка после управо завршеног Конгреса. То је нова ера одбојке. Јасна визија будућности. Србија је у европској и светској одбојкашкој породици и те како угледан члан“.

Како видите Савез у наредне четири године и који су ваши циљеви?

„У заблуди су и у мањини они који мисле да не знам ко шта може, колико зна и хоће, да посвети себе општем интересу одбојке у земљи, одбојкашке Србије у Европи и свету. Свакако знам шта ћу урадити као председник. Али, да будем доследан: новоизабрани председник на првој наредној Скупштини излаже план и програм и представља чланове Председништва. Све друго је самокандидовање са „списком лепих жеља“ и неостварених амбиција. Више вреди рад данас него обећање сутра“.

Колико вам значи подршка председника ЦЕВ Александра Боричића?

„Од самог почетка, ниједном се нисам, чак ни у алузији, позвао на подршку господина Боричића. Нисам ни реаговао на „приче“ о мом наводном повлачењу, нисам медијима препричавао телефонске разговоре, нисам учинио ама баш ништа да допринесем „размимоилажењу“. Напротив! Господин Боричић је издао званично саопштење. То мене додатно обавезује“.

Како сте доживели кандидатуру бившег селектора и вашег некадашњег тренера Зорана Гајића?

„Врата ОСС на адреси Теразије 35/2 увек су отворена. Мој позив и даље остаје. Модератор разговора није потребан. Ја сам играчку каријеру завршио пре осам година, вратио се у Србију и посветио овом послу. Господин Гајић одабрао је свој тренерски пут. Да подвучем: бира се председник, а он бира свој тим“.

За разлику од Гајића, нисте саопштили имена својих сарадника?

„Кандидатуру сам прихватио консултујући се са људима до чијег става и мишљења држим и чију стручност и моралност поштујем. И на које рачунам – не само као чланове Председништва, већ је то шири круг људи, вољан да се укључи и допринесе ономе чему тежим. Али, ја се не „заклањам“ иза тима. Не желим да моја кандидатура буде покривена њиховим ауторитетима. И не желим да с тим излазим пре времена. Довољно сам поштен према себи. Осећам се способним да будем председник ОСС. И потпуно припремљеним да ту одговорност прихватим!“.

Да ли је јединство Савеза нарушено?

„Нисам склон да затварам очи пред реалношћу. Јединство се доказује на делу. То је ствар уверења. То знају они који су ме „добронамерно“ упућивали да би требало да будем оштрији, борбенији, да тражим да иза мене исто потписима стану ови, они…“.

Зашто нисте прихватили?

„Јер то не води ничему. То деградира Савез и разочарава људе. То разбија слику о одбојкашком витештву и јединству. Могу сваком да погледам у очи. Данас је тако како јесте. Јединство је нарушено. Ја ћу учинити све да после изборне Скупштине буде поново успостављено“, закључио је Грбић.