Прочитај ми чланак

ВЕЛИКИ ПРЕГЛЕД: Како су играли српски фудбалери у иностранству претхоног викенда

0

Српски фудбалери у иностранству претходног викенда нису блистали...

srbija irska fudbal

За разлику од прошлог викенда (25, 26, 27. новембар) током ког су српски интернационалци бриљирали на свим меридијанима, овај последњи био је доста скроман за наше фудбалере. У Премијер лиги имали смо само једног представника, у Шпанији су играла двојица, од којих се један повредио, а у Серији А, рецимо, нико није добио прелазну оцену… Како у овим најјачим лигама тако ни у оним мање атрактивним Срби се у претходних неколико дана нису баш наиграли. Част изузецима.

Кренућемо од Енглеза. У досадашњем току сезоне најистакнутији Орао Немања Матић није био у саставу Челсија. У почетку се није знало о чему се ради, кренула је лавина спекулација, али онда се убрзо све разјаснило – из тактичких разлога Антонио Конте је све до почетка дербија против Манчестер Ситија крио информацију да је Матић повређен. Челси је добио ту утакмицу после преокрета са 3:1, а Александар Коларов нашао се на тапету навијача Ситија.

Он и Николас Отаменди били су најжешће критиковани. Пеп Гвардиола поново је мењао формацију, сада је играо са тројицом штопера. Тај трилинг поред двојице поменутих комплетирао је Стоунс.
„Сада ми је јасно због чега је Пеп инсистирао на довођењу Лапорта. Отаменди и Коларов су трагедија“, гласио је један од коментара бесних навијача на друштвеним мрежама.


И заиста, Челси је други и трећи гол дао тако што су Вилијан, односно Азар, претрчали Коларова у контрама и решили утакмицу. Ако постоји оправдање за нашег репрезентативца онда је то чињеница да комплетна одбрана Ситија не делује добро и да је само два пута у досадашњих 14 кола успела да сачува мрежу. На страну то што је Коларов из недеље у недељу принуђен да се прилагођава новој улози у дефанзивној линији…

Бане Ивановић је дерби преседео на клупи, док је Тадић и даље ван тима због повреде носа. Јирген Клоп ни овога пута није уврстио у протокол Марка Грујића због чега се сусрео са критикама легенде Ливерпула. (Опширније читајте ОВДЕ)

У Чемпионшипу имамо двојицу стандардних репрезентативаца и они су овог викенда играли један против другог. Нотингем Форест Владимира Стојковића (бранио стандардно добро) у веома узбудљивом мечу нанео је други везани пораз Њукаслу – 2:1. Александар Митровић ушао је тек у 87. минуту и није имао довољно времена да помогне да се избегне оно најгоре.

1

Да у Шпанији овога пута не буде по обичају – похвале за Радоју, док се остали нису изборили за значајнију минутажу – учинила је лоша вест која је стигла из Вига у недељу. Један од најстандарднијих играча Селте Немања Радоја доживео је повреду због које је у 52. минуту морао да изађе из игре. Његов тим изборио је ипак 3:3 на врућем гостовању Бетису. (Опширније о тој повреди читајте ОВДЕ).

Горан Чаушић очигледно се усталио у екипи Осасуне. Момци из Памплоне поражени су на гостовању у Хихону (1:3), а некадашњи млади репрезентативац наше земље био је једини странац у тиму из Памплоне. И то би било то од наших Шпанаца. Катаи и Рукавина – клупа; остали ни толико.

2

Врло просечан викенд за српске фудбелере и у Серији А. Нико од наших који су истрчали на терен у суботу и недељу није успео да заради прелазну оцену, са изузетком Уроша Ћосића којем је Газета дала 6 и поред убедљивог пораза његовог Емполија од Сасуола – 0:3. Ћосић је иначе играо на месту десног бека.

Душан Баста и Сергеј Милинковић Савић добили су 5 или 5,5 (у Италији је прелазна оцена 6) у великом дербију против Роме. Истини за вољу Сергеј се борио више од осталих клупских другова и изгарао је на средини терана, послао неколико употребљивих лопти Имобилеу и нападачима, али без финалног резултата. Баста је био прикован за своју половину терена и у потпуности су изостале његове „екскурзије“ по десном боку.

И Адем Љајић је заказао против Сампдорије, добио је углавном 5 или 5,5. Показало се да кад су Љајић и Белоти индиспонирани Торино не успева да буде “весела машина” за давање голова. Нашем фудбалеру је слабо шта полазило за ногом на Марасију, од дриблинга до шутева… И Сампа је лагано дошла до победе од 2:0.

3

Ненад Томовић никако да изађе из тунела у који је ушао пре месец дана. Још једна лоша партија дефанзивца Фјорентине и још једна непрелазна оцена упркос победи Љубичастих над Палеремом – 2:1. Томовићу је арбитар Ђакомели прогледао кроз прсте јер није досудио пенал који је скривио српски репрезентативац, а избегао је захваљујући “милости” судије и црвени картон. Наш играч је направио и фаул после којег је из слободњака Јајало постигао гол за 1:1.

Нападач Аталанте Александар Пешић није искористио прилику која му се указала у суботу вече да на Јувентсовом стадиону покаже своје квалитете. После добре партије у Купу Италије током недеље (гол и асистенција), српски нападач је за викенд углавном оцењне са 5,5 за 40 минута проведених на терену. Олакшавајућа околност за Пешића је што је читава Аталанта играла доста лоше у Торину.

Утисак од суботе и недеље донекле су јуче поправили Дарко Лазовић и Никола Нинковић. Њихова Ђенова одиграла је 0:0 на гостовању Кјеву (Радовановић 90 минута), а они су били међу бољима у редовима гостију. Нинковић је погодио стативу у 72. минуту, док је само неколико тренутака раније Лазовић имао одличан шут са око 30 метара који је голман домаћег тима једва одбранио и лопту избацио у корнер. Чачанин је такође током свих 90 минута представљао перманентну опасност по гол Кјева…

Француску и Холандију и овога пута можемо да прескочимо јер на теренима Лиге 1 и Ередивизије Срба није било ни овог викенда (меч Меца за који игра Милан Бишевац прекинут због испада домаћих навијача). Зато идемо у Немачку, где новом асистенцијом може да се похвали Филип Костић. Мало по мало и крилни нападач нашег националног тима достићи ће репрезентативну форму и у свом клубу. Славни Хамбургер коначно је остварио прву победу у Бундеслиги и то на гостовању у Дармштату – 2:0. Костић је добру партију крунисао центаршутом после ког је Грегорич постигао погодак за 0:1.

Читав меч за свој Шалке у поразу од Лајпцига одиграо је Матија Настасић и успут зарадио жути картон због јако грубог старта на Тиму Вернеру. Мијат Гаћиновић био је испод свог уобичајеног нивоа у ремију Ајнтрахта и Аугзбурга (1:1), а Милош Вељковић изгубио је место у стартној постави Вердера откако се од повреде опоравио Лудовик Сане. Екипа из Бремена остварила је победу против Инголштата – 2:1.

После добрих два месеца за Фрајбург је коначно заиграо Александар Игњовски и успео да са својим саиграчима однесе бод из Леверкузена…

4

У португалској Примеири коначно можемо да констатујемо да је још неко поред Љубе Фејсе и Лазара Росића одиграо квалитетно. Ради се о Луки Јовићу. Додуше, у другом тиму Бенфике. По многим оценама била је то најбоља партија младог нападача откако је стигао у Португалију. (Опширније о томе читајте ОВДЕ). Петнаестак минута на истом сусрету добио је и Иван Шапоњић…

Поменути Фејса одиграо је свих 90 минута у поразу првог тима Орлова на гостовању Маритиму (1:2), док је Лазар Росић у поразу Браге на Драгау од Порта (0:1) ушао у 46. минуту уместо Николе Стојиљковића. Та измена била је условљена црвеним картоном који су гости добили, па је изашао шпиц, а ушао штопер.

Лазар Марковић одиграо је последњих пет минута у победи Спортинга над Сетубалом – 2:0.

5

Када су наши Белгијанци у питању епитет играча кола без сваке сумње иде у руке Ивана Обрадовића. Искусни бек постигао је првенац за Андерлехт у 83. минуту утакмице против Кортрајка (3:1) и на тај начин решио све дилеме око победника.

И Урош Спајић играо је од почетка, белгијске колеге кажу врло добро. Треба поменути да је Краљевски клуб од 58. минута играо с човеком мање, што довољно говори о томе под коликим је оптерећењем била одбрана гостију, односно колико су посла имали и Спајић и Обрадовић.   

6

Иако је Душко Тошић одиграо свих 90 минута у дербију против Фенера (0:0) и на врућем терену великог ривала заједно са својим саиграчима из одбране сачувао мрежу, у Турској је епитет играча кола ипак заслужио Јагош Вуковић. Он је у тријумфу своје Коње против Алање (3:2) учествовао с асистенцијом и голом за победу у 95. минуту.

Срђан Мијаиловић играо је 85 минута за Кајзери који је изгубио код куће од Трабзона – 0:1.

7

У Русији као по обичају неколико наших играча стандардни, а највише похвала иде на рачун Зорана Тошића и Александра Миљковића. И то за две асистенције. Тошићев ЦСКА лако је добио Урал (4:0), а српски репрезентативац извео је можда и потез утакмице у 25. минуту, када је петом програо Траореа за 1:0. Оно што је кључно у овом потезу јесте да су после њега из игре испала четворица играча гостујег тима. Миљковићев Амкар такође је био убедљив, добио је Оренбурга са 3:0. Некадашњи бек Партизана наместио је други гол и тако крај свог имена иписао трећу асистенцију у сезони, што је за сваку похвалу.  

8

У Грчкој два поготка наших интернационалаца. Лука Миливојевић постигао је један од четири гола Олимпијакоса у победи над Левадијакосом у 69. минуту. Стрелац је био и Ђорђе Лазић у победи Ксантија над Астерасом – 3:1, чиме је потврдио добру форму. Филип Станисављевић искључен је у надокнади времена у ремију Платанијаса и Паниониоса, а Жељко Бркић је бранио 90 минута у поразу ПАОК-а од Панатинаикоса – 0:1.

Значајнијих учинака Срба у аустријској Бундеслиги није било. Никола Доведан (момак који је на мети Црвене звезде) одиграо је 83 минута у поразу Алтаха од Салцбурга, Урош Матић 90 минута у тријумфу Штурма, а Даниел Петровић исто толико у поразу Сент Пелтена од Рапида из Беча.Волфзбергер Немање Рнића доживео је тежак пораза од Штурма – 0:4. Некадашњи фудбалер Парзитана играо је свих 90 минута и зарадио жути картон.

Недалеко од Аустрије, у Швајцарској, Миралем Сулејмани је играо у другом полувремену победе Јанг Бојса над Базелом од 3:1, док је Милан Гајић био на клупи. Дејан Соргић играо је од 62. минута у ремију Лугана и Туна. Антонов је наступао свих 90 минута у тријумфу Грасхоперса над Лозаном од 2:1 као и голман Васо Васић. Данијел Алексић замењен је у 44. минуту меча између Сент Галена и Сиона због повреде…

На Кипру само су двојица наших интернационалаца била на терену и наступали су један против другог. Један је славио, други туговао у победи Кармиотисе над Неа Саламисом од 1:0. И Марко Адамовић и Горан Антонић одиграли су свих 90 минута, зарадили по жути картон, само што је бивши играч Вождовца, крагујевачког Радничког и Рада имао разлог да буде насмејан.

9

У Мађарској – изненађење. Ни Данко Лазовић, ни Марко Шћеповић нису се уписали у листу стрелаца у минималном тријумфу Видеотона над Дебрецином. Али, некадашњи нападачи Партизана провели су цео меч на терену. Исти учинак имао је и штопер Душан Брковић на другој страни, док је везиста Огњен Ђелмић одиграо последњих 20 минута. Душан Васиљевић и његов Хонвед разбили су Ђирмот са 4:0 и наставили потеру за Вашашом и Видеотоном на врху табеле. Србин који је већи део каријере провео у Мађарској нашао се на терену од 63. минута.

Ујпешт Небојше Вигњевића није успео да слави на гостовању МТК (1:1), а бивши нападач Рада Немања Андрић био је на терену све до 87. минута. Код домаћина ветеран Драган Вукмир уписао је још један цео меч на свој конто. Бранко Пауљевић имао је још један успешан наступ у дресу Мезокевешд Жорија. Тренутно петопласирани тим мађарског првенства савладао је Ференцварош са 2:0, а бивши бек Партизана одиграо је последњих 15 минута.

0

И још мало “вршљања” по комшилуку. У Хрватској Марко Павловски је био у тиму Сплита који је ремизирао са Осијеком, међутим, није имао конкретан учинак. Али зато јесте Филип Јанковић. Можда се у Словенији крије спас за каријеру некадашњег вундеркинда Црвене звезде. Јанковић је постигао два гола у последње две утакмице за Радомље. Поентирао је у ванредном колу, када је погодио мрежу Домжала, а ефикасан је био и овог викенда пошто је ублажио пораз своје екипе против Олимпије – 1:4.

Марко Момчиловић одиграо је нових 90 минута за водећу Стеауу против Пандурија у 19. колу румунске Лиге 1, док Тртовац и Шушњар нису играли у великој победи ГАЗ Метана против Динама из Букурешта. Код Бугара вредан помена само искусни голман Бојан Јоргачевић, односно сачувана мрежа Левског у дуелу са Славијом…

Слован је опет разочарао. Тим Ивана Вукомановића поражен је на свом терену од Спартака из Трнаве са 0:1, у великом дербију словачког првенства. Док Александар Чаврић није био у протоколу за ову утакмицу, Вукан Савићевић је играо цео меч и добио жути картон у 85. минуту. Дач је као гост ремизирао против Сенице (1:1), а Марко Живковић био стуб одбране гостију током целе утакмице. Идентичан учинак имао је и Иван Остојић, пошто је његов Спартак Мијава одиграо 1:1 у дому Тартан Прешова.

Злин је почео да посустаје у Чешкој, па је након минималног пораза од Дукле, убедљиво изгубио од Славије (0:4), али је Вукадин Вукадиновић одиграо свих 90 минута за домаћина. Бранислав Милошевић био је на терену 86. минута за Дуклу у поразу од Словачког (2:3), док је Миљан Вукадиновић преседео читав меч на клупи Младе Болеслав у утакмици против Прибрама (2:2).

Ђорђе Чотра је због повреде замењен већ у финишу првог полувремена утакмице између Ничијече и Заглебља (0:1) у пољској Екстракласи. Радовић није играо за Легију против Вилске Плок – 2:2. Александар Пријовић ушао је тек у 65. минуту. Вања Марковић одиграо је 72 минута за Корону у поразу од Пјаста (0:1), а Вања Милинковић Савић и Милош Красић цео меч за Лехију на гостовању Висли у Кракову. Међутим, њихов тим је доживео тежак пораз – 0:3. Мирослав Човило постигао је аутогол којим је Горњик стигао до бода против Краковије (1:1), док је Војо Убипарип са друге стране забележио 61. минут у дресу гостујућег састава.


Ново коло у данском шампионату донело је нове победе клубова за које наступају српски репрезентативци, а посебан разлог за задовољство има резервни голман српске репрезентације Александар Јовановић који је сјајно бранио и сачувао мрежу на гостовању у Хернингу против Мидтјиленда. Његов Архус забележио је минимални тријумф од 1:0, а осим што је имао мало среће у појединим ситуацијама, Нишлија је неколико пута солидно интервенисао и сачувао мрежу, што му није успевало на претходне три утакмице. Пуно похвала стиже на рачун 23-годишњег чувара мреже па ће и селектор Муслин сигурно бити задовољан.

Други Србин који наступа у Данској, нападач Андрија Павловић, наставио је да гази са Копенхагеном у тамошњем шампионату. Славни клуб из престонице има тренутно 11 бодова више од другопласираног Брондбија, а нову победу (осму узастопну) уписао је код куће против Рандерса (1:0). Некадашњи нападач Чукаричког одиграо је 88 минута, а имао је две добре прилике да се упише у стрелце. Проћердао је обе. Посебно добра била је она друга када је са неколико метара очајно захватио лопту.

У Израелу Рајковићев Макаби разочарао је против фењераша Хапоел Ашкелона одигравши само 0:0. Српски голман имао је неколико сигурних интервенција.

А сећате ли се Воје Станковића? Бивши штопер Партизана сада игра у Габали и одиграо је цео меч у купу Грузије против Загатале. Успут је постигао водећи гол за свој тим. Меч је завршен резултатом 2:2, Габала је прошла на пенале…

И као по обичају за крај далека Аустралија. Предвођен српским двојцем Милош Нинковић – Милош Димитријевић лидер првенства Аустралије Сиднеј вратио се на победнички колосек. Славио је на гостовању Њукасл Џетсу. Сјајну форму Нинковић је потврдио у 63. минуту. Он је постигао водећи гол на асистенцију Димитријевића. Некадашњи мезимац Делија одиграо је свих 90 минута. Он је ове сезоне постигао већ пет голова. Милош Димитријевић играо је до 84.

Перт Глори је ремизирао против Мелбурна на његовом терену – 1:1. У саставу гостију били су Ненад Маринковић и Милош Смиљанић. Обојица су добила по жути картон.