Прочитај ми чланак

ВЕЧИТИ ДЕРБИ: Да ли сте знали?

0

derbi-1

Славиша Стојановић десети инострани тренер у „вечитим дербијима“. Највише дербија одиграо Моца Вукотић (Партизан). Најбољи стрелац Марко Валок (Партизан). У дербијима у оба дреса наступало 17 фудбалера.

Највећи фудбалски меч у историји српског фудбала је дуел Црвене звезде и Партизана. Спада у један од највећих градских дербија у свету. Одиграно је 144 „вечитих дербија“, у суботу ће тај број бити повећан за један.

На сајту ФК Партизан објављени су занимљиви подаци из историје „вечитог дербија“.

– Ас Партизана Момчило Моца Вукотић одиграо је највише дербија – 25. Следи двојац из Црвене звезде – Бора Костић (23) и Драган Џајић (21).

– Марко Валок из Партизана постигао је највише голова у „вечитим дербијима“ – 13. Следи исти двојац из Црвене звезде – Бора Костић и Драган Џајић са по девет.

– Највише дербија судио је Мирослав Радоман – 8. Милораду Мажићу биће ово седми у којима дели правду.

– Најчешћи резултат на сусретима вечитих је био 1:1, чак 21 пут.

– Најубедљивију победу Партизан је забележио 6. децембра 1953. када је славио  7:1, док је Црвена звезда рекордан тријумф остварила 17. новембра 1968. године, а резултат је био 6:1. Партизан се може похвалити са још две убедљиве победе: 17. јуна 1951. било је 6:1, а  28. октобра 1962. – 5:0 за Партизан.

– Први гол у „вечитом дербију“ постигао је Јован Језеркић (Црвена звезда), а први стрелац за Партизан био је Стјепан Бобек.

– Први дерби који је завршен без голова одигран је 1. октобра 1961. (29. дерби).

– Последњи дерби без голова одигран је пре седам година (23. септембра 2006.).

– Највише гледалаца било је на дербију одиграном 7. новембра 1976. када је продато 90.142 улазнице, а на стадиону је било свих 100.000 душа.

– Први пут дерби је под рефлекторима одигран 1972. године (50. дерби), а 37. вечити дерби игран 1965. године је први меч Партизана и Ц.звезде који је преношен на телевизији.

– Први црвени картон добио је Љубиша Спајић из Црвене звезде.

– Највише пута као резерва са клупе у дербијима је ушао Дарко Тешовић из Партизана – 10.

– У оба клуба као тренери радили су: Александар Томашевић, Милован Ћирић, Гојко Зец и Велибор Васовић.

– Од играча  боје оба клуба бранило је 17 фудбалера: М. Петровић, Ђурђевић, Језеркић, Палфи, Зебец, Дреновац, Борозан, Васовић, Рудински, Звездан Чебинац, Милко Ђуровски, Горан Милојевић, Шкорић, Бјеговић, Јоксимовић, Клео и Владимир Стојковић.

– Последњи пенал за Партизан је свиран у 99. дербију (март 1995.), ау суботу ће бити одигран 145. дерби! Од тада је прошло 18 и по година…

– Голман Партизана Стојковић једини је освајао дуплу круну са оба клуба.

– Бразилац Клео једини је странац који је у дербијима играо за оба клуба.

– Тренер Љубиша Тумбаковић водио је црно-беле на рекордних 27 дербија.

– Само четири играча – Марко Валок, Милан Галић, Стеван Остојић и Јован Језеркић – постигла су хет-трик на дербију.

– Горан Милојевић је по седам пута наступао у „вечитим дербијима“ за оба ривала.

– Некадашњи голман Звезде Владимир Дишљенковић није примио гол ни на једном од пет дербија.

– Тренер црвено-белих Славиша Стојановић десети је инострани тренер на дербију (Звезда: Валтер Зенга, Чедомир Јаневски, Здењек Земан, Роберт Прпсинечки, Здењек Земан, и, условно речено, Бошко Ђуровски). (Партизан: Лотар Матеус, Јирген Ребер, Аврам Грант).

– Партизан и Црвена звезда имају исти број титула.

(Мондо, Фото: МН Пресс)