Прочитај ми чланак

Вања Грбић: Поносан сам на Србију

0

grbic vanja

(Вечерње Новости)
Владимир Грбић и даље осваја. Одавно је окачио патике о клин, а свет му се свакодневно захваљују за све што је показао на одбојкашком терену. Станар „Куће славних“, члан „Алеје славних“ у петак је у Бечу добио и награду за животно дело.

– Признање је огромно – прича у телефонском разговору Вања. – То је на неки начин и наставак моје каријере са паркета, где сам увек давао себе екипи и трудио се да оправдам своја очекивања, али и да покажем од кога сам и шта сам учио све ове године. То је посебна част.

Популарни Вањи је у богатој каријери освојио олимпијско злато, европску титулу, светско сребро. Био је најбољи одбојкаш Европе, спортиста Србије, играо је, осим у нашој земљи, у Италији, Јапану, Бразилу, Грчкој, Турској, Русији…

– Поносан сам на моје порекло, моју земљу, мој народ и све што радим за опште добро и за нашу децу доживљавам као највећу привилегију и част. Немам никакве користи, нити их тражим, јер се држим старе изреке да постоји неко ко види шта и како радимо. Желим да се ми се сво добро врати деци, нашој деци, а све лоше мени – наглашава Грбић.

Данас је и потпредседник ОСС, коме не пада тешко да води школу одбојке за време Првенства у бич-волеју.

– Желим да ту пасију коју осећам према одбојци пренесем будућим шампионима, који ће пре свега бити прави људи. Верујем да ће усвајати праве вредности, да ће, као и ја док сам играо, да уче од самураја. У моје време то су били људине. Желим да деца виде исто што и ја, када сам као клинац упијао од мојих јунака, од мог оца Милоша. Само ово је много одговорније и лепше – истиче Грбић 

Као и сви асови, и Владимир би волео да једног дана Србија добије своју „кућу славних“. Али не крије и да је скептик:

– У нашој земљи се не признају победници олако. А очекивати неку кућу славних у Србији или нешто слично је готово немогуће. Немамо ни музеј спорта… А имамо толико величина којима би се највеће светске земље поносиле. То је тужно. Велика је ствар што смо добили национално признање.

ГРБИЋИ СУ СРЧАНИ

– НИШТА није почело са мном, нити још мање треба да заврши са мном. Али док учествујем, даваћу себе онако како сам увек и радио – беспоштедно. Ми смо Грбићи срчани, дајеме све и желимо да живимо у сазнају да смо некој нашој деци помогли и спасли да нађу свој пут како би наставили поносно да представљају и бране своју земљу и свој народ – наглашава Владимир Грбић.

КЋЕРКЕ САМЕ БИРАЈУ

– Моје девојчице нећу терати већ стимулисати да се баве спортом због здравља и саме ће тако лакше изабрати свој пут – каже Грбић.

ЈОВАНА НАЈБОЉА

НА „Гала вечери“ у Бечу, осим Владимира Грбића награду је добила и коректор Србије и шампиона Европе Вакифбанка из Истанбула Јована Бракочевић, која је проглашена за најбољу играчицу Лиге шампиона.

Пољакиња Малгоржата Глинка Могентал је добила награду за животно дело, Османи Хуанторена (Трентино) је „најспектакуларнији играч“ Лиге шампиона.

Викторија Рава (Кан)и Вут Вајсманс (Кунео) су за тим-лидери Лиге шампиона. Маркета Слукова и Јулијус Бринк су „најхладнокрвнија девојка и момак са плаже“.