Прочитај ми чланак

УЕФА ПОТВРДИЛА: Започели смо истрагу о мечу ОФК и Звезде

0

Европска „кућа фудбала“ упозната са сумњама у утакмицу првог кола српског шампионата: Интерно испитујемо да ли је било ичега недозвољеног.

Упознати смо са сумњама које су се појавиле око меча ОФК Београд – Звезда. Зато интерно проверавамо да ли је било ичега недозвољеног, али у овом тренутку не можемо ништа више од тога да кажемо – рекли су у понедељак за „Новости“ из УЕФА.

Приче о сумњама на регуларност утакмице ОФК Београд – Црвена звезда (2:6) се шире као пожар, спекулише се и да је УЕФА имала ту утакмицу под лупом, да је извештај припремљен и да је на путу ка Београду… У Ниону су, међутим, суздржани на ту тему, нису хтели да дају изјаве о мечу на стадиону Обилића. Као и обично, челници европске „куће фудбала“, поручили су „да ће благовремено обавестити јавност ако покрену поступак, али да за сада само интерно истражују околности тог сусрета.“

НИШТА ЗВАНИЧНО

Миливој Мирков, официр за интегритет ФСС, изјавио је да је утакмица на Врачару била под лупом европске „куће фудбала“, али генерални секретар Небојша Ивковић нема та сазнања.
– Ми у ФСС нисмо добили ништа од УЕФА, уосталом, било би баш чудно када би нешто стигло за мање од једног дана – каже Ивковић.
– Зато би било крајње неозбиљно да било шта сада ја коментаришем. Ако нешто стигне из УЕФА, а у складу са позитивном регулативом и прописима, сигурно ћемо реаговати. Дотле, нема разлога да се ми оглашавамо.

Толико из европске „куће фудбала“. Идемо даље, на вези је директор Суперлиге Владимир Булатовић.

– Немамо основ за покретање поступка, то је јасно као дан. Све те приче су у сфери претпоставки и сумњи, како онда да реагујемо – децидиран је Булатовић.

Службена лица нису ни поменула могућност да је било шта спорно и сумњиво.

– Ни једном једином речју. Да бисмо ми, као Заједница покренули поступак, мора да постоји пријава службених лица. Прочитао сам извештаје делегата, посматрача и судија и како нико није ни поменуо ту могућност, за мене је та прича завршена.

Не зна Булатовић да ли ће неко други да реагује:

– Не знам, ми водимо такмичење али немамо ингеренције да на основу прича или сумњи покрећемо поступак. Виши органи, ако имају шта да истражују, нека изволе, немам ништа против.

Фудбалски шампионат почео је сумњама, уместо причама о головима, неким изненађењима…

– Мени смета што те сумње од првог кола диктирају кладионице, а не они који гледају фудбал, разумеју га и знају да раздвоје шта је добро, коректно, а шта не – истиче Булатовић.

Због сумњи на Врачару све остало је у другом плану.

– Рећу ћу само ово: чак пет гостујућих екипа је славило у првом колу, али то нико није узео као репер за сумњу. Не може ни да узме јер је то доказ регуларности, а не нерегуларности – категоричан је Булатовић.

Почело је и првенство по новом систему такмичења. После „нормалних“ 30 кола играће се плеј-оф и плеј-аут.

– Видећемо, мада је јасно да није почело како треба. Уместо да се посветимо игри, головима, ми смо сада у ситуацији да се суочавамо са сумњама у регуларност такмичења. А ја вам тврдим да овај нови систем сигурно неће ником дозволити да буде лагодан и препушта другом бодове – закључио је Булатовић.

ЗАШТО ФСС И ЗАЈЕДНИЦА НЕ МОГУ ДА ПОКРЕНУ ИСТРАГУ

* не постоји признање ниједног фудбалера, тренера, нити руководилаца ОФК Београда и Звезде, да је дуел био намештен
* нема аудио-записа разговора о евентуалном договарању исхода утакмице
* нема видео-снимка са сусрета на основу којег се са стопостотном сигурношћу може тврдити да је било нерегуларности
* нема сведока који би потврдили да су чули договоре о намештању меча
* нико од чланова оба клуба није уплаћивао велике своте новца у кладионици на овај меч
* судије и делегат нису у званичним извештајима изразили сумњу у регуларност

Извор: Новости.рс