Прочитај ми чланак

У Чачку извели децу да моле Вучића за ФК Борац!

0

Борац 1926 из Чачка не мири се са одлуком Дисциплинске комисије ФСС којом су кажњени одузимањем бодова и новчаном казном због "угрожавања интегритета" такмичења у првој лиги Србије на мечу са Железничаром из Панчева, поднео је жалбу Апелационом суду ФСС са надом да ће она бити уважена.

А како је данас у фудбалском у Чачку? Ево и твита Мирка Поледице, председника Синдиката „Независност“:

– Злоупотреба деце у политичке сврхе и то у мом родном Чачку, чији најбољи синови су дали животе за слободну Србију, преци нам се преврћу по гробовима. Шта има да каже на ово снс градоначелник Милун Тодоровић, заљубљеник у сваку власт и лажни пријатељ спорта.

Срамотно…

Ипак, ни Чачанима, а ни јавности није јасно због чега је тачно кажњен ФК Борац 1926, јер Дисциплинска комисија ФСС није објавила ову одлуку. „Угрожавање интегритета такмичења“ је тако широк појам да под њим може да се подразумева баш све. Па, рецимо и изјава директора Партизана Милоша Вазуре са 163. дербија да је „неко из врха звао судију Симовића на полувремену“, па неке Звездана Терзића упућене екс председнику Славиши Кокези, поготово оне после изгубљеног финала Купа у Хумској пре три године… О Драгану Рецку Антићу и његовим оптужбама да и не говоримо.

Борац тврди да није имао адекватно суђење код дисциплинца Ивана Николића, правника по струци, јер је ФС Србије хтео да се случај води тако брзо инсистирајући на експресној казни да би добио – шта? Ореден у УЕФА? Или како би показао да у српском фудбалу постоји правда и да се поштују прописи? Нажалост, ово наведено има мале везе са правдом и прописима ако нико живи не моће да види одлуку и на основу чега еј донета. Зато сумњамо да одлука има везе са маскирањем криминализације фудбала у Србији.

Ако додамо да је председник Апелационе комисије ФСС Марјан Рнић, иначе деценијама агилни спортски радник и челник ОФК Бачке, по струци ЕКОМОНИСТА онда се питамо чему може Борац 1926 или неки други клуб да се нада у жалбеном поступку? Како ће то економиста да разматра одлуку правника и да је потврди или преиначи? И да ли је то нормално, без обзира што су чланови комисије још и Златко Пантелић, Душко Јотић, Жељко Јевтић и Томислав Илић? И ово питање нема везе са Рнићевим кредибилитетом спортског радника, али је несхватљиво да економиста решава правна питања и то већ добрих седам-осам година.

Борац 1926 тврди да не може да докаже невиност поводом „угрожавања интегритета“ јер му то није дозвољено и ако Апелација потврди казну Дисциплинаца онда им је следећи корак иступање из лиге. Циркус који су направили у Крагујевцу када су у проткол меча изашли са седморицом играча а после пет минута наводно остали без једног па је судија морао да прекине меч сходно правилима је недоупстив и брука клуб. И ту нема дилеме да морају да буду кажњени драстично јер је то изругивање.

– Изабрали смо легитиман начин протеста и борбе против неправде и скандалозне одлуке. Ако ће Борац 1926 бити жртва за боље сутра српског фудбала, а понављам по ко зна који пут, чисти смо као суза, нека све буде како су налогодавци и извршитељи режирали. Мислим, ипак, супротно, велемајстори за изрицање наше срамне казне, колико сутра, нешто слично можда и горе, могу приредити Кргујевчанима, Ужичанима, Ваљевцима, ко зна коме још из западне Србије. Идемо до краја, дилеме нема. Жалбу још нисмо доставили, али мислим да више нема смисла наставити такмичење. Иступамо из лиге! Нека се добро замисле господа из ФСС да ће фудбалска мапа Србије у наредних неколико дана остати сиромашнија за један велики клуб светле и дуге традиције. Срамно и због бројних генерација великана пониклих на стадиону крај Мораве – истакао је Владимир Станисављевић за „Журнал“, спортски директор и шеф струке Борца 1926.

Већина клубова из Чачка ће стати уз Борац 1926, Ремонт је то и најавио:

– Разлог за ово неправедно и брзопотезно кажњавање нашег “старијег брата“, ФК Борац 1926, без утврђивања стварног кривца и кажњавања оних који су орговорни за намештање утакмица, уколико је до њих и дошло. Свако ломљење ситуације преко колена, доношење одлука без претходног поступка, узимања изјава и утврђивања кривице, данас се догодило Борцу 1926, а сутра може било коме од нас. Стога позивамо све клубове града Чачка да се придруже и, уколико ФК Борац 1926 иступи из лиге, учине исто. Ми ћемо у сваком случају следити пример нашег већег брата – наведено је у саопштењу ФК Ремонт.