• Почетна
  • СПОРТ
  • Тумбаковић: Партизан има клинца који је сублимација Мијата, Ћирића и Илића!
Прочитај ми чланак

Тумбаковић: Партизан има клинца који је сублимација Мијата, Ћирића и Илића!

0

Tumba282883p0(Мондо)
Спортски директор Партизана током предавања студентима Академије фудбала дотакао се и некадашњег играча Саше „Ђанија“ Ћурчића. „Нинковић не иде тим путем“, тврди Тумбаковић. „Партизан има играча који је Мијатовић, Ћирић и Илић у једном!“.

Партизан је годинама доминантан и неприкосновен у домаћим фудбалским оквирима. Али, да ли је то довољно за његове навијаче? Чини се да су се и они заситили трофеја у српским такмичењима, већ желе нешто више.

А зна се шта је то више. Европа.

Партизан је један од ретких тимова из бивше Југославије, уз загребачки Динамо, који и успева да се докопа групних фаза европских такмичења (Лига шампиона и Лига Европе), али даље од тога не може. Много је узрока зашто је то тако.

Свакако један од најважнијих и највећих је – констатна продаја квалитетних младих фудбалера. Па, довољно је подсетити се кога је све Партизан продао последњих година – Стевана Јоветића, Адема Љајића, Матију Настасића, Стефана Савића, на излазним вратима је Лазар Марковић…

Те теме се дотакао и спортски директор Партизана Љубиша Тумбаковић током предавања студентима Академије фудбала из Београда.

„Када будемо имали стабилан клуб, на стабилним ногама, материјално заштићен, добро организационо постављен, онда ћемо моћи да стварамо екипу у дугорочном периоду. Старији тренери су ми говорили да процес стварања екипе траје најмање три прелазна рока. Ми то никад, а ја сам у клубу 20 година, никад нисмо успели да урадимо, да задржимо екипу три прелазна рока, већ смо на сваких шест месеци или годину дана морали да правимо нову селекцију и нову екипу.

Дакле, услов резултата је да клуб буде стабилан у сваком смислу. Када будемо имали прелазне рокове какви нама одговарају, онда нам неће бити проблем да победимо неки АЕЛ или Андерлехт у квалификацијама“, рекао је Тумбаковић.

Причао је Тумбаковић и о времену када је био тренер Партизана, а било му је постављено и питање да ли би Саша „Ђани“ Ћурчић имао много успешнију каријеру, а имао је предиспозиције за то, да је тада у клубу радио психолог.

„Ја сам био психолог“, одговорио је Тумбаковић уз осмех и наставио: „Ђани је као играч имао све. Био је и издржљив и брз и експлозиван и изнад свега, натпросечно талентован. Имао је харизму и њоме је пленио. Тада ја нисам баш размишљао о психологу, био сам млад тренер, размишчјао сам о тренинзима, како да спроведем своје идеје. Ђани је био супер даса, топао, комуникативан, интересантан и мислим да сам у великој мери успео да га уведем у професионалну колотечину“.

Да ли би му психолог помогао?

„Да смо у том моменту имали у клубу неког психолога или сличног стручњака његов учинак на би можда био већи, а и његова каријера би била квалуитетнија. Можда би било другачије да смо га другачије водили, а и питање је да ли би тим момком могло да се управља. Он је показао неке негативне ствари и кад је био старији. Њему можда психолог не би помогао“.

Студенти су питали Тумбаковића да ли је Никола Нинковић, који је био у неким инцидентним ситуацијама, „нови Ђани“?

„Не, он је сасвим друга прича! Ђани је имао 20 година кад је дошао у Партизан, а Нинковић ове ствари које му се дешавају ради са 17. Ми који се бавимо играчима морамо да прихватимо и ствари које носе те године. Ми у клубу радимо са њим и много је то мање него раније, а и имамо проблема са новинарима, јер они свашта напишу и преувеличавају. Нинковић све мање прави инциденте ситуације, квалитетно тренира и верујем да ће се врло брзо вратити на професионални пут и да ће показати сав таленат“, рекао је Тумбаковић.

Партизан је одувек имао плејмејкере, играче који су носили тим, чије су „лопте имале очи“, који су имали „виц“, због којих је публика долазила на стадионе.

Тумбаковић је радио са тројицом таквих – Пеђа Мијатовић, Драган Ћирић и Саша Илић.

Али, каже спортски директор црно-белих, Партизан има једног клинца који ће бити сублимација све тројице или Пеђа, Драган и Сале у једном!

„Плејмејкер се рађа. То је специфична улога појединца у екипи. Ја сам имао тројицу. Али, има сада један мали у Партизану, нећу вам рећи његово име, који је сублимација све тројице – и Мијата, и Ћире и Салета. Он ће врло брзо бити један од играча који ће иограти у Партизану и због којих ће публика долазити“, тврди Тумбаковић.