Прочитај ми чланак

Тенис: Србија изгубила меч, али добила асове

0

sp-Lajovic-spajanje_620x0

Дејвис куп репрезентација Србије протеклог викенда изгубила је меч првог кола Светске групе, али је добила тројицу младих тенисера. Душан Лајовић, Филип Крајиновић и Пеђа Крстин показали су да имају срце, храброст и таленат да носе терет одговорности на својим плећима, уз неспоран квалитет који све више избија на површину. Да би показали све што могу и знају потребни су им управо дуели какве су имали против снажне Швајцарске у Новом Саду, односно у квалификацијама за АТП турнир у Загребу.

Када се њима додају Ласло Ђере и Никола Милојевић, добија се квинтет који неће дозволити да српски тенис “умре” или “нестане” после одласка златне генерације са Новаком Ђоковићем на челу, како поједини прогнозирају.

– Потребно је да користимо младе играче што више, кад год има простора, јер на изузетно високом нивоу показују таленат. Да нагласим причу о чувеном Националном тениском центру у којем би се објединило све ово, да сви наши тенисери имају своје место, тренери да се брусе и да имамо континуитет резултата. Не желим да политизујем све то, али момци су заслужили НТЦ. И даље су у врху, али нема воље од државе да нам изађе у сусрет – говори селектор Богдан Обрадовић.

Наш капитен је изнео и јасан предлог како да се реши проблем.

– Знам да у држави има других приоритета, али имамо Тениски центар “Новак” на Дорћолу, који би могао да прерасте у Национални центар, уз не тако велика улагања. Тамо бисмо све објединили, имали бисмо програм, а не бисмо се налазили у ситуацији да наши играчи тренирају на тениским академијама у свету. Могли би коначно да одрастају у својој земљи. Већ осам година сам селектор репрезентације, и из године у годину говорим о томе.

Обрадовић је додао и да су потребни стручњаци на свим пољима како би се помогло младим играчима.

– Када долази до пада у концентрацији, тренери су ти који саветима враћају тенисере у игру. Управо је то елемент који им тренутно недостаје, а што доприноси квалитету. Немамо тимове стручњака око талената, тренере, али поново креће прича о финансирању, држави, министарству и о томе како би требало помоћи младим талентима. Они доприносе промоцији наше земље на најлепши начин. Уз финансирање, то би постојало у континуитету, али ја никад нисам имао састанак по том питању ни са ким – закључује Обрадовић.

(Новости)