Прочитај ми чланак

СТРАНЦИ ГАЗДУЈУ ДЕРБИЈЕМ! Све мање Срба у највећој утакмици домаћег фудбала!

0

Црвена звезда ће у суботу у 153. вечитом дербију играти са чак шесторицом странаца, а Партизан ће имати двојицу у првој постави и још двојицу на клупи.

Странци ће водити главну реч у 153. вечитом дербију, судећи по очекиваним саставима Црвене звезде и Партизана! Тренер актуелног шампиона Србије Миодраг Божовић планира у суботу да изведе чак шесторицу фудбалера из иностранства, док ће Марко Николић у прву поставу уврстити Леонарда да Силву Соузу и Евертона Луиза, а на клупи ће оставити Леандреа Тавамбу и Мохамеда ел Монира.

Starsportphoto

Игра Црвене звезде зависиће највише од шесторице странаца – Абрахама Фримпонга, Мичела Доналда, Дамјана ле Талека, Гелора Канге, Џона Руиза и Ричмонда Боаћија. С друге стране, по оценама многих, двојица главних играча Партизана управо су Леонардо и Евертон.

СТРАНЦИ У ЦРВЕНОЈ ЗВЕЗДИ

Абрахам Фримпонг (Гана)
Дамјан ле Талек (Француска)
Мичел Доналд (Холандија)
Гелор Канга (Габон)
Џон Руиз (Костарика)
Ричмонд Боаћи (Гана)
СТРАНЦИ ИЗ БИВШИХ СФРЈ РЕПУБЛИКА
Немања Супић (БиХ)
Петар Орландић (Црна Гора)

Ова чињеница још више упада у очи јер су последња четири дербија решили управо играчи из иностранства. У прошлом дербију Леонардо је постигао одлучујући гол, а претходно су главне улоге у дербијима играли Евертон Луиз, Седрик Гогуа, Луис Ибањез и Уго Вијеира.

Један од најважнијих фудбалера Црвене звезде Дамјан ле Талек каже да број странаца у екипи није пресудан.

– Број странаца у некој екипи није ни предност ни недостатак. Важно је да смо добро уиграни, а сматрам да то јесмо. Највећа опасност нам прети од Леонарда. Играо сам против њега, а видим да је и ове сезоне дао доста голова – рекао је Ле Талек.

Штопер Звезде Абрахам Фримпонг у Србији је од 2011. године и добро је упознат са значајем вечитог дербија.

– Биће ми ово први дерби. Ипак, знам добро шта у Србији значи утакмица између Црвене звезде и Партизана, годинама сам ту, знам да сви гледају на тај меч као на нешто најважније. Међутим, чак и ако победимо, нећемо се понашати као да смо не знам шта важно урадили. За титулу морамо да се боримо и после дербија – рекао је Фримпонг.

Нападач Партизана Леандре Тавамба каже за Информер да ће на дерби гледати као на сваку другу утакмицу.

– Кад играте за Партизан, свака утакмица је дерби и сваки меч ћемо играти да победимо. Звезда има добру екипу. Ипак, верујем да ћемо у дербију показати нашу јасну амбицију да будемо шампиони државе – рекао је Тавамба.

СТРАНЦИ У ПАРТИЗАНУ

Мохамед ел Монир (Либија)
Евертон Луиз (Бразил)
Леонардо да Силва Соуза (Бразил)
Леандре Тавамба (Камерун)
СТРАНЦИ ИЗ БИВШИХ СФРЈ РЕПУБЛИКА
Марко Јанковић (Црна Гора)
Небојша Косовић (Црна Гора)

Тимска игра

Леви бек Партизана Мохамед ел Монир рекао је за Информер да очекује повољан резултат.

– Мени је важно да мој тим победи и да донесемо радост свим „гробарима“. Звезда нам бежи шест бодова и наше је да ту бодовну разлику смањимо. Наравно да желим да играм дерби, јер је то сан свакога ко дође у Партизан. Ипак, ово је тимска игра и нека тих 11 на терену донесу тријумф – рекао је Ел Монир.

ПОСЛЕДЊА ЧЕТИРИ ДЕРБИЈА

152. дерби Партизан – Црвена звезда 1:0 (Леонардо 89)
151. дерби Црвена звезда – Партизан 1:1 (Сикимић 83 – Евертон 90+6)
150. дерби Партизан – Црвена звезда 1:2 (Гогуа 18 – Ибањез 25, Вијеира 32)
149. дерби Црвена звезда – Партизан 3:1 (Вијеира 26, 49, Катаи 55 – Стевановић 45)