• Почетна
  • СПОРТ
  • Српски синови: Давид Белић – Звездаш са којим Фејенорд има велике планови
Прочитај ми чланак

Српски синови: Давид Белић – Звездаш са којим Фејенорд има велике планови

0

дс(Моцарт)
На месту где је и чувени Дик Адвокат започео своју тренерску каријеру, Давид се заинтересовао за фудбал. С редовним тренирањем кренуо је од пете године и у СВВ се задржао наредних осам сезона. Упркос интересовању познатијих клубова није било потребе да се раније одваја од породице, будући да су се млађе категорије аматерског СВВ такмичиле са најјачим тимовима у земљи. Покрет је ипак уследио у 14. години, диригован жељом за напредовањем и амбицијом да се докаже међу најбољим дечацима у свом узрасту.

“Играо сам једну и по годину за тим Фудбалског савеза Холандије – КНВБ Вест 1, а после тога у првом тиму Барендрехта и за моје вршњаке у Ексцелзиору. Ту су ме запазили скаути АДО Ден Хага и Фејенорда, да бих се прошле године ипак одлучио за останак у Ротердаму и понуду Фејенорда. Првих месеци нисам играо јер сам дошао повређен, али касније сам се усталио у тиму”, каже за МОЗЗАРТ Спорт Давид Белић.

Дефанзивни везни играч омладинског тима Фејенорда покушава да редовне обавезе у клубу усклади са студирањем на ФОН-у Ротердаму. Засад му то успева, али је свестан да ће му у будућности бити све теже да мири план рада екипе са учењем градива.
“Са Фејенордом сам летос освојио познати турнир Копа дел Агата на коме смо савладали и репрезентацију Чилеа У20. Обавезе су сваким даном све веће, али мој план за будућност је да се бавим професионално фудбалом на највишем нивоу и да једног дана заиграм за репрезентацију Србије”, каже Белић.

 Оптмизам Белића није без основа. Последњих месеци у ФСС-у се почело с озбиљним испитивањем квалитета фудбалског ресурса у српској дијаспори, тако да би наредних недеља поједине селекције Србије могле бити појачане „српским синовима“.
“У ФСС-у знају за мене. Први контакт са мном је успоставио селектор репрезентације У18 Вељко Пауновић, а сад очекујем да ме обавесте о даљим корацима.”

Сведоци мечева црвено-белог тима кажу да се млади Србин намеће као озбиљно решење сениорском саставу за позицију штопера, али да га добра техника препоручује и за место задњег везног.
“Моја предност је одличан преглед игре, уз прецизан дубоки пас. Нисам склон паничним интервенцијама, углавном се трудим да будем сталожен и у најважнијим тренуцима утакмице. Висок сам 188 центиметара и довољно брз за свој стас и улогу штопера. Нису ми стране ни друге позиције, посебно нападачке, али последњих четири до пет година углавном играм у одбрани или као задњи везни.”

Белићи су пореклом из Чачка, а у родни град родитеља долазе током периода годишњих одмора.
“Никад нисам живео у Србији, али не пропуштам прилику да са родитељима и старијим братом Павлом сваке године проведем по неколико недеља у земљи. У Србији навијам за Црвену звезду, у Холандији за мој Фејенорд, а Барселона ми је омиљени страни клуб. Од играча највише сам волео Зинедина Зидана, иако је носио дрес Реал Мадрида, док међу српским фудбалерима”, поручио је млади ас Фејенорда.