• Почетна
  • СПОРТ
  • ЈЕДИНИ БЕЗ ПОРАЗА: Србин са истетовираним крстом са четири оцила влада НФЛ-ом
Прочитај ми чланак

ЈЕДИНИ БЕЗ ПОРАЗА: Србин са истетовираним крстом са четири оцила влада НФЛ-ом

0

Alex-Smith

Канзас слави Србина!

После седам одиграних кола у америчкој Националној фудбалској лиги (НФЛ) само је један тим без пораза, Канзас Сити Чифси које као квотербек предводи Александар Даглас Смит, Американац српског порекла.

Александар је рођен 7. маја 1984. године и 2005. је био први пик на драфту НФЛ. До фебруара ове године био је квотербек Сан Франциско Фортинајнерса, једног од најтрофејнијих тимова у америчкој фудбалској лиги.

Његов чукундеда је био Србин емигрант из Аустроугарске, који се доселио у САД када је имао само 12 година. У његову част Александар, његов брат Џош, сестре Еби и Мекензи, као и њихов отац Даглас истеторивали су српски крст са четири оцила.

„Када смо се прошлог лета у Санта Барбари окупили на 60. рођендану мог оца, мој старији брат Џош и ја решили смо да убедимо оца Дага да сви заједно урадимо нешто у спомен на мог чукундеду, који је био српског порекла, а који је стигао у САД из Аустроугарске још као 12-годишњак“, рекао је својевремено Алекс Смит.

Александар је крст истетовирао на леђима, док је отац то урадио на десној нози.

Један од најбољих квотербека данашњице рођен је у Бремертону, држава Вашингтон, а одрастао је у Ла Меси у Калифорнији. Оженио је бившу чирлидерсицу Оукленд Рејдерса Елизабер Бери, са којом има двоје деце, Хадсона рођеног 2011. и Хејеса који је свет угледао ове године.

Смит је 2007. године основао своју фондацију преко које помаже тинејџере.

Александар Смит је један од најпознатијих спортиста српског порекла у Америци, поред кошаркашког тренера Грега Поповића, хокејаша Милана Лучића или покераша Ненада Медића.

(Курир)