Прочитај ми чланак

Србин најјачи човек на свету

0

rade-savic_620x0(Новости)
Седмоструки првак Србије, Раде Савић, младић из Горњег Милановца, званично је најјачи човек на планети. Титулу зарадио подигавши 260 килограма из бенча. Дневно диже 20 тона.

Најјачи човек на свету Раде Савић (29) у висину “иде” 190 сантиметара, а тежак је 145 килограма – сувих мишића. Пошто је познато да снага на уста улази, он дневно поједе килограм и по меса, а у паузи између доручка и ручка, чисто колико да остане у форми, подигне 20 тона терета.

Звање најјачег на планети стекао је – лежећи. Из бенча је на Светском првенству у пауерлифтингу пре две године подига 260 килограма, или рачунајући у људима – око четири просечна човека.

Господин Савић седи у ћошку једног новобеоградског кафића. Фризура је “на двојку”, у уској је црној мајици “Ђан Франка Фереа” захваљујући чијим кратким рукавима, као на длану, видимо у џиновске бицепсе исцртане тетоважама која једна другу стижу. У друштву је два пријатеља.

Кишовитог поподнева лагано испијају еспресо. Осим што се на поглед може видети јесте да му нема премца у физичкој снази, сваки Радетов гест одаје човека који зна да је најјачи на свету и да би то свима требало да буде јасно. А није Раде по професији само дизач тегова.

– По занимању сам техничар за биотехнологију.

ЗВАНИЧНО
У новембру 2011. године Раде Савић је на Светском првенству ГПЦ Федерације освојио две златне медаље и званично постао најјачи човек на планети.

Пошто се само од дизања тегова не може живети, запослен је и као шеф обезбеђења у једном елитном ресторану у Смедереву.

– А недавно сам добио и сертификат телохранитеља, приватног детектива и агента обезбеђења – прича нам.

Али вратимо се за час на почетак његове спортске каријере. Његова биографија данас не би била то што јесте да није било атлетике.

– Моји почеци везују се за краљицу спортова – прича Раде Савић.

– Био сам успешан атлетичар. Овај спорт донео ми је више од 30 одличја.

Остаће записано да је најјачи човека данашњице један део спортске каријере провео на трави. Раде се окушао и у фудбалу. Међутим, како то само живот може да напише, његов први одлазак у теретану био је – судбоносан. Била је то љубав на први поглед.

– Играо сам десно крило у ФК Таково, и онда смо једног дана отишли у теретану. Легао сам на бенч клупу и подигао терет од 145 кг! Овим несвакидашњим призором изненадио сам све присутне. За тренере је то било несхватљиво и до тада незабележено – присећа се почетка најјачи човек на планети земљи.

И лаику би било јасно – звезда је рођена! Раде је изабрао дисциплину бенч преса.

ЖИВОТ НА ФИЛМУ
У Републици Српској недавно је Раде Савић глумио у филму о – себи.
– То је екстра филм. Радила га је Мира Лолић Мочевић. Траје пола сата, а у септембру ће бити приказан на спортском филмском фестивалу.

– Или је она изабрала мене – поетски ће наш саговорник, а његови пријатељи климањем главе одобравају ову опаску.

У данима који су уследили животни пут ове громаде од човека, као да се сам од себе цртао. Није прошло ни годину дана како је први пут крочио у теретану, а већ је постао првак Србије у бенч пресу.

– Подигао сам на такмичењу у Вршцу терет од 230 килограма и тако оборио државни јуниорски рекорд.

До данас је он апсолутни првак Србије и рекордер био седам пута, освојио је више од 50 медаља и пехара. На последњем одржаном сениорском првенству Србије у пауерлифтингу у Књажевцу, подигао је 340 килограма и тиме своје име у историји најјачих људи заувек зацементирао. Доминације ради, другопласирани је на том такмичењу подигао 250 килограма.

Оно право тек следи, најавио је Раде спектакл у пауерлифтингу.

– Од 20. до 25. маја у Књажевцу је на програму Европско првенствено. Учествоваће више од 300 такмичара, а ја најављујем поход на обарање рекорда и подизање 300 килограма без опреме!

Пре него што смо се поздравили са најјачим човеком планете, Раде нас је замолио за малу услугу.

– Желео бих да се захвалим за мој успех у каријери општинама Смедерево и Горњи МИлановац, Кинолошком савезу Србије, “Сенатору” из Македоније и Златану Лазићу, мом великом пријатељу… и извињавам се ако сам неког заборавио…