• Почетна
  • СПОРТ
  • Србија се обрукала у Скопљу, пласман на Мондијал (не)могућа мисија
Прочитај ми чланак

Србија се обрукала у Скопљу, пласман на Мондијал (не)могућа мисија

0

У мечу 4. кола квалификација за пласман на СП 2014. Македонија је победила 1:0 голом Ибраимија у 59. минуту из пенала. Томовић искључен. Остала само теоретска шанса да се избори место на Мундијалу.

Снови су постали ноћна мора, Србија у Скопљу није само изгубила меч и реалну шансу да се пласира на Мундијал у Бразилу 2014, већ је изгубила образ, достојанство и веру да са селектором Синишом Михајловићем и његовим концептом има будућност. Мислили смо да са њим имамо будућност, а одвео нас је својим потезима у фудбалски пакао. Више од пораза 1:0 (0:0) боли немоћ, неисказана жеља, индолентност „орлова“ да у мечу који „живот значи“, без притиска публике и против скромног ривала одиграју као голи аматери. Српска ноћ ужаса на „Филипу Другом Македонском“, „орлови“ су се прописно осрамотили.

Док се за селектора Македоније Чедомира Јаневског знало да ће променити пола тима од оног који се супротставио Хрватима, Синиша Михајловић је извео тим као против Велса, али без капитена Бранислава Ивановића!

Изаћи на бој без продужене руке на терену и то у пресудном мечу је замисливо само ако је ас Челсија повређен или је дошло до кушлуса. Међутим, Ивановић је око 19.00 часова први изашао да види амбијент, а затим је у опреми први изашао на загревајање. Очигледно да објашњење „одлука тренера“ садржи нешто више од Михајловићеве приче од понедељка где је рекао да су „Коларов и Ивановић на прави начин прихватили критике“. Увео је Ивановића у 68. минуту да би се сачувао нове бруке…

А, на терену ништа, нула, туга. У првих 20 минута 25.000 људи могли су само да трљају очи и питају се шта раде ови људи на терену? Србија нервозна, несигурна, велики број играча индолентан, непокретан – туга једна. „Тројка“ од Белгије одзвањала им је у ушима и на „Филипу другом“. Македонци су углавном добро затварали простор, Лазевски и Новески су елиминисали из игре Тошића и Тадића и стрпљиво чекали контре.

Тасевски је добро глумио Пандева и неколико пута солидно упослио Ибраимија, Хасанија и Мирка Ивановског али без завршнице. Неколико пута су Томовић, Настасић и голман Бркић интервенисали за делић секунде пре ривала, а Ивановски је у 42. минуту окренуо Настасића али са 12-13 метара лоше путирао. Чињеница да је шут Коларова са 25 метара у 30. минуту била најопаснија акција „орлова“, довољно говори о мизерној партији, сигурно најлошијем полувремену од кад је селектор Михајловић.

Неко би жалио што нема седам-осам измена, а селектор Србије је веровао у оних 11, не видећи да греши, да је у ћорсокаку. И онда крај наде, Ибраими је лоптом од 50 метара сјајно избацио Хасанија, Томовић није био спреман за интервенцију, али јесте да направи пенал и остави саиграче на цедилу. Ибраими је погодио са пенала и запалио „Филип други Македонски“, а Томовић је морао у свлачионицу због црвеног картона.

Реакција Србије је изостала, улазак Дејана Лекића ништа није променио, а соло продор Тадића је била најопаснија акција, с тим да је актер за исказану велику жељу завршио на клупи.

Македонија је била концентрисана, борбена, затворила је све прилазе и уз подршку са трибина чекала контру за коначну пресуду. Могао је Фејса да донесе бод, али не би то било правдено јер „орлови“ нису заслужили ништа сем прекора и критика. Македонцима шансе са Бразил ништа нису веће ни после ове победе, али су бар коначно победили Србију…

МАКЕДОНИЈА – СРБИЈА 1:0 (0:0)
СТРЕЛЦИ: Ибраими у 59. минуту из пенала за Македонију. Стадион: „Филип други Македонски“ У Скопљу. Гледалаца: 25.000. Судија: Хендрикус Нијхујс (Холандија) 7.

Помоћници: А. Бонман и Х. Ван де Вен (Холандија). Жути картони: Глигоров, Новески, Георгијевски, Грнчаров (Македонија), Бишевац, Марковић (Србија). Црвени картон: Томовић (Србија) у 58. минуту.

МАКЕДОНИЈА: Пачоски 6,5 – Георгијевски 6,5, Новески 7, Грнчаров 6, Лазевски 7 – Демири 6 (од 86. Шумуликовски -), Глигоров 6 – Ибраими 7,5, Тасевски 7 (од 73. Тричковски -), Хасани 7 – М. Ивановски 6,5 (од 89. Ристовски -).

СРБИЈА: Бркић 6 – Томовић 5, Бишевац 5,5, Настасић 5,5, Коларов 6 – Игњовски 6, Фејса 5,5 – З. Тошић 5, Тадић 5,5 (од 68. Ивановић 6), Л. Марковић 5 (од 74. Сулејмани -)- Ђуричић 5 (од 59. Лекић 5,5).

ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Агим Ибраими (Македонија)

 

(Вечерње новости)